Ispiši ovu stranicu

VIDEO/Kanonski pohod biskupa Uzinića župi sv. Vida Trsteno

 

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u petak, 15. prosinca, i nedjelju, 17. prosinca, u sklopu kanonskih pohoda župama dekanata Dubrovnik 2 obišao je vjernike u župi  sv. Vida u Trstenom. U petak je biskup Uzinić uz pratnju župnog upravitelja don Vojislava Vlašića posjetio dječji vrtić u Trstenome koji djeluje kao podružnica ustanove Dječji vrtići Dubrovnik, gdje su ga djeca dočekala uz pjesmu i veselje. Uz tete i djecu biskupu je dobrodošlicu izrazila i Boja Mila Mustać, ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik. Posebno iznenađenje bila je tradicionalna trstenska kolenda koju su dječica otpjevala nakon čega su biskupu uručila poklon koji su sama izradila.

 

Istog dana biskup Uzinić obišao je crkve i kapele u župi: Gospe Snježne, Navještenja Blažene Djevice Marije, sv. Nikole, sv. Jeronima u Arboretumu, sv. Mihajla, sv. Đurđa u Brsečinama, Svetog Spasa u Brsečinama i sv. Ivana Krstitelja u Dubravici uz obližnja groblja. Dubrovački biskup posjetio je i obitelji sa starijima i nemoćnima. Također je obišao i Arboretum. Tijekom popodneva susreo se i s članovima pastoralnog i ekonomskog vijeća.

 

U nedjelju mons. Uzinić predvodio je svečano misno slavlje na treću nedjelju došašća u župnoj crkvi sv. Vida, uz koncelebraciju župnog upravitelja Vlašića.

 

U propovijedi je biskup Uzinić kazao kako na ovu treću nedjelju došašća možemo primijeniti latinsku poslovicu „Nomen est omen“ – „Ime je znamen“, jer se ona naziva radosnom nedjeljom  po misnoj ulaznoj pjesmi koja nas poziva na radost „Gaudete“ – „Radujte se“. Dodao je kako tom pozivu na radost u prvom čitanju (Iz 61,1-2a.10-11) Izaija daje svoj ali i naš odgovor riječima: „Radujem se u Gospodinu, radujem, duša moja kliče u Bogu mojemu, jer me odjenu haljinom spasenja, zaogrnu me plaštem pravednosti, kao ženik kad sebi vijenac stavi i nevjesta kad se uresi nakitom.“ Objasnio je i kako tu radost najbolje osjeća Marija, o čemu nam govori u svome hvalospjevu (Lk 1,46-50.53-54) „Veliča duša moja Gospodina, klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju.“ Biskup je istaknuo kako je ova djela Gospodin u skladu s našim vlastitim poslanjem izveo u svakome od nas koji smo povjerovali u njegov dolazak, zbog čega nas sv. Pavao i potiče riječima „Uvijek se radujte“.

 

Rekao je i kako se ovom poticaju pridružuje i evanđeoski ulomak koji je predstavio Ivana Krstitelja kao glas koji viče u pustinji (Iv 1, 6-8.19-28) a koji poručuje „Poravnite put Gospodnji“. Dodao je kako nam je razlog za radost to što je Gospodin blizu, jer će nas osloboditi, iscijeliti srca slomljena i proglasiti godinu milosti Gospodnje. Ali i napomenuo kako je On onaj koji svoju dobrotu iskazuje i onima koji ga se boje jer uzvisuje neznatne i bogate otpušta prazne. „To je naše poslanje. Naš način da Gospodin koji je blizu, bude još bliže. Prilika za to je i ova treća nedjelja došašća, koja je također Nedjelja Caritasa. Iskoristimo priliku koju dobivamo ove nedjelje kako bismo i tako potvrdili da je 'ime znamen'. Neka nam ove nedjelja bude radosna! Neka bude obilježena djelotvornom ljubavlju kako bi zbog nas bila radosna i drugima oko nas!“, istaknuo je biskup Uzinić. Poručio je okupljenim vjernicima kako čineći dobro drugima postajemo još radosniji. Pozvao ih je da u sklopu Nedjelje Caritasa daju svoj prilog za materijalno siromašne, da daju od srca ne od svoga viška baš poput udovice iz evanđelja, da se pridruže akciji „Podijelimo radost Božića“ u sklopu koje su se prikupljali paketi pomoći za potrebite u Ogulinu, ali i da svoj doprinos daju na izborima za pastoralno vijeće koje se istog dana održavalo.

 

Na kraju je dubrovački biskup kazao kako njegov pastoralni pohod treba biti poziv i poticaj svima da se uključe u rad svoje župne zajednice i Crkve dubrovačke, kako bi svojim djelovanjem mogli obogatiti život župne zajednice i učiniti je zajednicom u kojoj svi možemo rasti u vjeri, biti radosni a onda svojom radošću činiti radosnima i druge.

 

U sklopu nastavka pastoralnih pohoda dubrovački biskup će u siječnju posjetiti župu Velike Gospe Rožat.

 

Nikša Sentić

Medij

Galerija slika