Dubrovačka Biskupija

Betlehemsko svjetlo stiglo u Orebić

 

Ovogodišnja treća nedjelja došašća, 17. prosinca, ostat će u kronici župe Pomoćnice kršćana u Orebiću zapisana zbog nekoliko značajnih događaja. Najprije je, prema odluci biskupa mons. Mate Uzinića, u svim župama Dubrovačke biskupije ovo bio dan izbora članova Župnih pastoralnih vijeća, što je prema predloženoj proceduri, provedeno i u Orebiću, a imena članova ŽPV-a objavit će se nakon imenovanja. Također je ova nedjelja bila posvećena djelotvornoj ljubavi po karitativnim djelima, pa su prikupljani novčani prilozi za potrebe hrvatskog Caritasa. Na početku mise u 10 sati Magdalena Šimić je, u ime cijele župne zajednice, zapalila treću svijeću na adventskom vijencu, svijeću pastira i svijeću radosti, uz molitvu „da uresimo svoje duše i dopustimo Bogu da ih pročisti milosrđem i oproštenjem“.

 

Na večernjo misi župnik župe Pomoćnice kršćana don Marko Stanić imao je katehezu za odrasle pod naslovom: „Djeca – očinstvo i majčinstvo u svagdašnjici“. To je bila treća kateheza prema dogovoru na nivou dekanata, a na poticaj Vijeća za život i obitelj i Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije.

 

Kao uvod ovoj misi, a osobitim zalaganjem vjeroučiteljica Anite Vranješ Vidović i Marine Tolj Damjanović i mladih, bio je dolazak „Betlehemskog svjetla“ u župnu crkvu. Betlehemsko svjetlo mira su dubrovački skauti donijeli iz Šibenika, a u Hrvatsku su ga iz Beča donijeli riječki skauti. Betlehemsko svjetlo mira je program koji je započeo u Austriji 1986. godine. Predstavnik austrijskih izviđača svake godine na prvu nedjelju došašća zapali svjetlo u špilji Kristova rođenja u Betlehemu, nakon čega ga austrijski izviđači iz Betlehema nose u Beč. Izviđači iz drugih zemalja nakon ceremonije u Beču prenose Betlehemsko svjetlo mira u svoje zemlje. Zanimljivo je spomenuti da je Betlehemsko svjetlo mira jedini otvoreni plamen koji se može voziti avionom. Mladi, vođeni vjeroučiteljicom Anitom, preuzeli su Betlehemsko svjetlo od dubrovačkih skauta i tako ga po prvi put donijeli u župnu crkvu, a pojedine obitelji ga mogu iz crkve ponijeti u svoje domove.

 

Više fotografija možete pronaći na službenoj web stranici župe Orebić.

 

Župa Pomoćnice kršćana Orebić