Ispiši ovu stranicu

Biskup Uzinić služio misu u „Domus Christi“ – „Bog je u svakog od nas zaljubljen!“

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u sklopu svojih tradicionalnih čestitanja Božića u petak, 22. prosinca, posjetio je korisnike i djelatnike Doma za starije i nemoćne „Domus Christi“. U Domu je također predvodio i misu na kojoj je koncelebrirao duhovnik Doma don Slavko Grubišić. Posebnost ovog puta je bila ta što su skauti zdruga sv. Benedikta Dubrovačke biskupije na početku misnog slavlja unijeli Betlehemsko svjetlo s čijim plamenom je biskup Uzinić upalio svijeće za misu. Uz mlade skaute ove radosne trenutke za starije su svojim pjevanjem uveličali i učenici Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti s duhovnikom škole don Marinom Lučićem.

 

Biskup je u propovijedi poručio korisnicima Doma riječi koje su se mogle čuti u prvom čitanju „Ne bojte se“, jer je Gospodin s njima u svakoj životnoj situaciji, jer ih krijepi i jača osobito kada su potrebni i slabi. Ohrabrio ih je i da se ne smiju bojati osobito kada vide mlade ljude koji su im na ovaj dan došli jer je u njima također Isus. Objasnio je i kako se riječi „Ne bojte se“ odnose i na njih mlade jer je pred njima život pun izazova ali i starost. Dodao je da će sve dobro što budu napravili imati smisla kada dođu u pozne godine jer su omogućavali Gospodinu da se kroz njih rodi u naš svijet. Kazao je kako je perspektiva da i oni jednog dana postanu djedovi, bake da imaju unuke i praunuke, ali i da poslije svega toga ima još jedna perspektiva, ona u vječnom zajedništvu s Bogom.

 

Mons. Uzinić se u ovom kontekstu osvrnuo i na Marijin hvalospjev „Veliča“ izrečen nakon što je Marija pohitala Elizabeti s radosnom viješću. Protumačio je okupljenima ovaj trenutak kao trenutak Marijine zaljubljenosti u Boga, jer ju je On dotaknuo i bila je ispunjena Božjom zaljubljenošću. Objasnio je mladima da kad se međusobno zaljube, kad osjete tu radost da je to isti onaj osjećaj što je i Marija osjećala. „Ovo što se događa Mariji događa se i nama. Svakom od nas. Bog je u svakog od nas zaljubljen. Nije važno koliko godina imamo. Zato se utjelovio, zato se rodio. Zato Marija kaže, a što mi se čini važno za ovaj današnji susret,  'Jer velika mi djela učini Svesilni'“, istaknuo je dubrovački biskup. Korisnicima Doma je također poručio kako je velika djela i njima učinio Gospodin kroz njihov život. Rekao im je i kako za ta djela iz zahvalnosti trebaju, ako ništa drugo onda moliti. „Molim vas da molite za nas da Bog i u nama može nastaviti vršiti svoja velika djela“, kazao je biskup. Mladima je na kraju još jednom poručio kako svoje starije ne smiju promatrati kroz njihovu nemoć i starost već kao kad su bili u njihovim godinama u onim velikim djelima koje je Gospodin po njima napravio. Na kraju je biskup Uzinić poželio svim okupljenima blagoslovljen nastavak došašća te sretan Božić i blagoslovljenu novu 2018. godinu.

 

Na kraju misnog slavlja ravnateljica Doma Mirjana Vujnović u ime korisnika i zaposlenika zahvalila je biskupu Uziniću na dolasku i predvođenju ovog misnog slavlja. Također je zahvalila i duhovniku Grubišiću na požrtvovnom radu i djelovanju u Domu kroz posljednjih 55 godina. Nakon završnog blagoslova dubrovački biskup blagoslovio je prostorije Doma ali i obišao korisnike koji nisu bili u mogućnosti sudjelovati na misi.

 

Nikša Sentić

Galerija slika