• Stari Grad
  • Stari Grad

Izbornik

4. nedjelja došašća (B), 2017.

4. nedjelja došašća (B), 2017.

 

 

Bog traži naš pristanak na svoj plan: „Bog koji te je stvorio bez tebe, koji te je otkupio bez tebe, neće te spasiti bez tebe.“ (sv. Augustin)

 

4. nedjelja došašća (B), 2017.

 

Bog nas želi spasiti i učiniti dionicima svoje vječnosti. Ali nas ne želi spasiti bez nas. Želi naš pristanak. Tu istinu sveti Augustin je uobličio u misao: „Bog koji te je stvorio bez tebe, koji te je otkupio bez tebe, neće te spasiti bez tebe.“ Ovo je zasigurno ono na što misli sv. Pavao pišući Rimljanima o „objavljenju otajstva prešućenog drevnim vremenima, a sada očitovanog i po proročkim pismima odredbom vječnoga Boga svim narodima obznanjenog za poslušnost, vjeru.“ Svemogući Bog strpljivo čeka pozitivan odgovor svoga stvorenja, slobodan pristanak na njegov plan.

 

Ovaj slobodni pristanak dan Bogu je bio potreban da bi se on mogao utjeloviti u naš svijet i ispuniti davna obećanja spasenja, u koja spada i obećanje dano Davidu u ulomku iz Druge knjige o Samuelu: „Podići ću tvoga potomka nakon tebe, koji će se roditi od tvoga tijela i utvrditi ću njegovo kraljevstvo. Ja ću mu biti otac, a on će meni biti sin.“ O tom obećanju pjeva i psalmist, veličajući Božju vječnu ljubav i vjernost, koja će dovesti do ostvarenja obećanja i rođenja onoga koji će Boga „zvati Oče moj!“

 

Zato Bog po anđelu prilazi jednoj od nas, prilazi Mariji. I traži njezin pristanak. Marija je u svojoj slobodi Bogu odgovorila pozitivno. Rekla mu je svoj neopozivi „da“. Čuli smo je kako Bogu na njegovu ponudu ljubavi, ponudu da bude sredstvo njegovog spasenja, da u povijesti spasenja preuzme sasvim posebnu ulogu, ulogu Bogorodice, odgovara svoj: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“ I Bogu je to dosta. On joj vjeruje. Dogodilo se utjelovljenje Sina Božjega, koji će uime svih nas reći svoj konačno 'da' Bogu. I u svojoj muci, smrti i uskrsnuću – „Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša. Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti“ (Mt 26, 39) – izvesti stvaranje novog, otkupljenog čovjeka. U njemu je postalo moguće i svakom od nas, svakom čovjeku, ponovo Bogu reći svoj „da“. I tako mu omogućiti da nas u suradnji s nama spasi i učini zajedničarima svoje vječnosti za koju smo stvoreni i otkupljeni.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)