Dubrovačka Biskupija

Na Badnji dan biskup s korisnicima i osobljem Doma "Dubrovnik": Starost nije besplodno razdoblje

Nedjeljno euharistijsko slavlje posljednje nedjelje došašća koja je ujedno bila i Badnji dan 24. prosinca dubrovački biskup mons. Mate Uzinić slavio je s korisnicima i osobljem Doma za starije osobe „Dubrovnik". Slavlju su se pridružili i dubrovački skauti Odreda sv. Benedikta s voditeljicom Vandom Kljunak, koji su u dom donijeli Betlehemsko svijetlo mira kojim je biskup upalio misne svijeće i koje je gorjelo tijekom cijele mise.

 

Biskup je u propovijedi skrenuo pozornost na lik Blažene Djevice Marije koja je pristala surađivati s Bogom i koja je svojim „da“ Bogu pristala na Božji plan spasenja i na rađanje Boga ovome svijetu. „Bog koji te je stvorio bez tebe, koji te je otkupio bez tebe, neće te spasiti bez tebe“, misao je sv. Augustina koju je biskup podrobnije objasnio vjernicima naglašavajući važnost čovjekovog slobodnog pristanka.

 

Bog svakom od nas prilazi i nudi svoju milost, svoje spasenje i čeka naš slobodan odgovor, kazao je biskup te nastavio kako Bog po nama želi ući u ovaj naš svijet i kako se po nama u Božiću koji je pred nama želi utjeloviti, postati vidljiv kako bi nas mogao poslužiti i kako bismo ga mogli posluživati.

 

Bog svakome prilazi s tom ponudom na drugačiji način, rekao je biskup te dodao da Bog svakome prilazi u trenutku njegove mladosti. Obraćajući se mladim skautima koji su donijeli Betlehemsko svjetlo mira biskup je kazao da Bog želi da oni budu Božje svjetlo u svojoj okolini, a starije je podsjetio da je Bog i njih pohodio u njihovoj mladosti. „Ja vjerujem da ste vi toj ponudi i pozivu odgovarali poput Marije: Evo dolazim Gospodine vršiti volju tvoju, neka mi bude po tvojoj riječi. Danas se na to razdoblje trebate osvrnuti i sa zahvalnošću za sve one trenutke u kojima ste to uspjeli napraviti, za sve one milosti koje vam je Bog dao, za sve one načine - dok ste živjeli svoj obiteljski i profesionalni život - na koje ste doista uprisutnjivali Gospodina“. Biskup ih je također potaknuo na pitanje oproštenja od Boga za sve one stvari koje su možda loše napravili ili su propustili napraviti, za trenutke kada su možda svoju volju pretpostavili Božjoj volji iako su znali koja je Božja volja.

 

Osim zahvalnog i pokajničkog pogleda na prošlost biskup je starijim osobama skrenuo pozornost da ovo razdoblje njihovog života nije besplodno, da oni u duhovnom smislu mogu začeti i rađati Boga. Na koji način? Tako što će strpljivo podnositi svoju bolest i starost, tako što neće biti čangrizavi, prezahtjevni, tako da će gledati i druge oko sebe, pružiti im ruku, čašu vode, biti oni koji mole i tako „biti oni koji rađaju i donose Isusa drugima u molitvi i po molitvi“.

 

Duhovnik doma don Ivan Penava srdačno je zahvalio svima koji su sudjelovali u slavlju, a ravnateljica doma Marica Miletić zahvaljujući biskupu na dolasku posebno mu je zahvalila na donaciji ovom domu i „Termoterapiji“ do koje je došlo tako što je biskup jednu donaciju biskupiji prošle godine preusmjerio je na dubrovačke domove.

 

Biskup je također obišao i korisnike doma koji nisu mogli sudjelovati na misi te ih pričestio kako bi mogli s Isusom u srcu dočekati Božić, a svima je poželio sretan i blagoslovljen Božić „da se svima u dušama danas začne Isus kako bi se mogao roditi za nas i sve one kojima smo poslani“.

 

Starije osobe u domu na Badnji dan posjetili su i članovi zbora „Libertas“ te im kolendom čestitali Badnje jutro i nadolazeći Božić.

 

Angelina Tadić