Ispiši ovu stranicu

'Djeca' iz Josipovca nas uče kakvi mi trebamo biti u odnosu prema Bogu

Na blagdan Nevine dječice 28. prosinca dubrovački biskup mons. Mate Uzinić je i ove godine pohodio Centar za rehabilitaciju „Josipovac“ u Mandaljeni gdje je sa štićenicima i osobljem slavio euharistiju te izmijenio božićne čestitke.

 

Na treći dan po Božiću liturgija Crkve u otajstvo Božića uključuje one koji su po mučeništvu najbliži samom događaju rođenja Kristova i koji su svoj život nesvjesno položili za malog Isusa – Božića. To su mučenici koje je Herod, želeći ubiti Isusa, ubio u dobi do dvije godine. No, oni su samo simbol mnoge djece koja kroz svu povijest svijeta a i danas, na različite načine stradaju, bilo kao nerođeni, kao žrtve ratova, nasilja, izrabljivanja, odbačenosti, gladi, žeđi, nedostatka ljubavi…. Svi oni svojom žrtvom i mučeništvom na sebe primaju udarce koji su namijenjeni Isusu, ali u svima njima, kao i u svima drugima koji na sličan način trpe, trpi sam Isus, kazao je biskup.

 

Biskup je istaknuo dva događaja iz Isusovog života vezana u kojima Isus spominje djecu i to povezao sa štićenicima u Josipovcu te izvukao poruku za sve vjernika. Jedna poruka koju je Isus izrekao glasi:Pustite dječicu neka dolaze k meni, ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje, a druga je: Ako ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko. Tumačeći što se na temelju može naučiti o tome što u Isusovom smislu znači biti dijete, biskup je naglasio nevinost djece, koja se osobito susreće u djeci koja su sve danas okupila na slavlje u Josipovcu, te ovisnost djece o odraslima.

 

Ako ne postanete u svom odnosu prema Bogu 'ovisni' kao što su djeca ovisna o odraslima, nećete ući u Božje kraljevstvo, poručio je dubrovački biskup te dodao kako Isus naglašava upravo važnost potpune 'ovisnosti' o Bogu i njegovoj volji.

 

Vi vjerojatno mislite da nešto dajete ovoj djeci, i dajete im, primijetio je biskup obraćajući se odraslima na misi, pa ih potom pozvao te da malo promijene svoju perspektivu i promisle o tome što djeca-štićenici njima daju. Oni nam svojim životom svima predaju Isusovu poruku kakvi trebamo biti prema Bogu odnosno da mi trebamo biti 'ovisni' o Isusu i njegovoj ljubavi baš kao što su oni ovisni o pomoći drugih. Ako to uspijemo, ako od ove naše drage djece uspijemo naučiti kako biti Božje dijete, vjerujem da ćemo svi biti bolji skrbnici i djeci s posebnim potrebama i svoj djeci na cijelom svijetu te da će biti manje djece koja stradavaju ili postaju mučenici poput onih koje danas slavimo, zaključio je biskup Uzinić.

 

Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi mješovitog župnog zbora iz župe sv. Marije Magdalene iz Mandaljene, a zbor sastavljen od štićenika pod vodstvom Jelene Gleđ na kraju je biskupu otpjevao pjesmu i darivao ga božićnim kuglicama koje su oni sami izradili.

 

Marija Đurović, Angelina Tadić

Galerija slika