Ispiši ovu stranicu

Biskup služio misu u Domu na Grudi: „Ljubimo jedni druge, kako bismo otkrili da nas Bog ljubi“

U Domu za starije i nemoćne osobe „Konavle“ na Grudi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić služio je misu u petak, 29. prosinca. U misnom slavlju koncelebrirao je župnik župe Presvetog Trojstva Gruda don Josip Mazarekić. Biskupa Uzinića u Domu je uz korisnike dočekala i ravnateljica Luce Pušić.

 

Obraćajući se okupljenim vjernicima biskup Uzinić ih je u propovijedi podsjetio kako smo nakon Božića slavili dva mučenika: sv. Stjepana i sv. Ivana apostola. Kazao je kako nam oba trebaju služiti za primjer božićnog otajstva ljubavi kojeg uvijek trebamo gajiti prema svim ljudima. Također je podsjetio i kako je jučer proslavljen blagdan Nevine dječice, koja su nam svojim mučeništvo potvrdila dvije stvari: prva je da je Bog prisutan u svakom djetetu, osobito onoj djeci koja diljem današnjeg svijeta pate,  a druga je da nam Gospodin poručuje da je svako to dijete on sam, osobito ono koje trpi.

 

Sklad između novog i starog, između mladosti i starosti

 

Osvrnuvši se na evanđelje dana (Lk 2, 22-35), biskup je rekao kako se ovdje upoznajemo sa starcem Šimunom koji je također izabran da produbljuje to božićno otajstvo a na čijem primjeru možemo vidjeti da se Gospodin ne utjelovljuje samo u djeci već i u svakom čovjeku. „To je osobita poruka danas i vama ovdje, da se on utjelovio i u svakome od vas, da je u vama prisutan. Da on s vašim poteškoćama suosjeća. I da on u vama podnosi te iste situacije koje su vam možda teške, koje nisu lake“, poručio je mons. Uzinić. Istaknuo je i kako je u ovom evanđelju potrebno ustvrditi kontrast između onog biti dijete i odrastao. Objasnio je kako mlada obitelj Isus, Marija i Josip, zapravo predstavljaju Novi zavjet, dok starac Šimun predstavlja Stari zavjet. No, posebno je napomenuo kako u tom trenutku susreta ne dolazi do sukoba starog i novog kao u našem vremenu, već dolazi do sklada između njih za što je zaslužan Isus Krist svojom prisutnošću. Kazao je kako se vidi poštovanje koje mladi imaju za starije i za njihovu mudrost, ali i kako je taj stariji čovjek pozitivan i na svoju prošlost ne gleda s nostalgijom i žaljenjem već sebe prihvaća u svojoj starosti i gleda u otvorenosti prema budućnosti. Za Šimuna je također kazao kako je bio svjestan svoga poslanja, očekivanja Mesije kako bi mu mogao reći: „Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru!“. Rekao je i kako starija osoba koja je živjela kvalitetnim životom, koja je ispunila ono zbog čega je bila na zemlji, može mlade gledati na jedan novi način, baš kao što je Šimun gledao na Isusovu obitelj, može im govoriti pa čak i biti prorokom, te kako je u tome sklad između starog i novog.

 

Ljubimo jedni druge

 

Za još jedan primjer sklada između starog i novog biskup je dao sv. Ivana apostola. Kazao je da je njegov sklad u tome što je zapamćen kao najmlađi od Isusovih učenika ali i  što je na kraju bio najstariji od apostola jer je jedini doživio iskustvo starosti. Rekao je i kako je dobro što se on u svojoj starosti prisjećao s ljubavlju i zahvalnošću svoje mladosti te da mu je to pomoglo da na kvalitetan način, prihvaćajući druge i sebe, živi svoju starost. Istaknuo je kako nam se time ponovno šalje poruka Božića, poruka ljubavi. Za sv. Ivana kazao je još i kako je uvijek ponavljao jednu rečenicu: „Dječice ljubite jedni druge“. Kad su ga pitali zašto ju je stalno ponavljao rekao je da se u tome nalazi cijelo Isusovo otajstvo. „To je ovaj odnos koji pokazuje mlada obitelj i starac Šimun, odnos koji se pokazuje u onom što je govorio i činio starac Šimun prema ovoj mladoj obitelji. Pokušajmo i mi tu poruku čuti. Neka nam ona bude doista božićna poruka koja će nas ispuniti, poruka ljubavi. Ljubimo jedni druge, kako bismo otkrili da nas Bog ljubi, a onda kako bismo mogli po toj ljubavi i drugima pokazati da ih Bog ljubi“, zaključio je mons. Uzinić.

 

Župnik Mazarekić zahvalio je dubrovačkom biskupu na dolasku i predvođenju misnog slavlja. Također je pozdravio i sve okupljene te ujedno zahvalio pjevačima iz župnog zbora župe Presvetog Trojstva što su svojom pjesmom uveličali ovo slavlje.

 

Nakon mise dr. med. Marija Radonić za korisnike Doma pripremila je kratko izlaganje o biskupijskom hodočašću u Svetu Zemlju, koje je bilo u studenom prošle godine, kako bi im približila Isusovu domovinu ali i njegovo utjelovljenje u naš prostor i vrijeme. Na početku svog izlaganja istaknula je kako je ovaj hodočasnički put bio i put duše te da o tome može s radošću svjedočiti.

 

Biskup Uzinić također je obišao starije i nemoćne koji nisu mogli prisustvovati misnom slavlju.

 

Više o biskupijskom hodošašću možete pronaći ovdje.

 

Nikša Sentić

Galerija slika