Dubrovačka Biskupija

Župa Svete Obitelji proslavila župni blagdan i 20. obljetnicu osnutka: „Vjera se nalazi na početku i kraju svake obitelji“

Župa Svete Obitelji u Novoj Mokošici u nedjelju, 31. prosinca, na blagdan Svete obitelji proslavila je župni blagdan ali i 20. obljetnicu osnutka župne zajednice. Svečano misno slavlje u prostorijama župne zajednice pred brojnim vjernicima predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a koncelebrirao je župnik don Ivo Zečević. Na početku misnog slavlja župnik Zečević uime vjernika, župnog vikara don Ante Guberca i svoje osobno ime pozdravio je biskupa Uzinića i zahvalio mu što je pristao predvoditi ovo za župu značajno misno slavlje. Uz čestitke za ovo slavlje biskup Uzinić je kazao okupljenima i kako su u ovih 20 godina uspjeli izgraditi župnu zajednicu koja je važnija od crkve kao građevine, koja još uvijek nedostaje u ovoj župi. Dodao je i kako je ova obljetnica povod da se sa zahvalom pogleda unatrag kako bi mogli s nadom pogledati u budućnost, trudeći se oko svoje sadašnjosti. Također je uputio i riječi zahvale salezijancima, koji su tu od osnutka župe, na svemu do sada napravljenom u ovoj župi ali i za njezine vjernike.

 

Govoreći s ambona biskup Uzinić kazao je kako u ozračju župnog blagdana Svete obitelji možemo pronaći i dublje značenje jer ljudski život započinje i završava u obitelji. Odnosno kako bez obitelji nema života, ali i kako bez obitelji onda nema niti društva a ni Crkve. Istaknuvši kako je ovo bit koju je potrebno naučiti, jer bez toga nema budućnosti biskup je rekao i kako nam liturgija za uzor „obiteljskih kreposti i uzajamne ljubavi“ nudi Svetu obitelj, koju je biskup također ponudio obiteljima i u svojoj božićnoj poruci, te postavio pitanje može li nam zapravo Sveta obitelj biti baš u svemu uzor.

 

Vjera u Boga i povjerenje u njegov plan

 

Objasnio je kako je Sveta obitelj specifična, drukčija od ostalih obitelji pa i po samom pitanju načina življenja seksualnosti. Marija i Josip u braku njeguju čistoću i djevičanstvo, što je danas rijetkost i u predbračnom životu, te zbog toga nam u svjetlu današnjeg svijeta ne mogu biti potpunim primjerom. Dodao je i kako nas evanđelje dana (Lk 2,22-40) zato više usmjerava prema Isusu koji se za svoje poslanje priprema u toj obitelji i koji je to poslanje mogao izvršiti upravo zahvaljujući Svetoj obitelji. „Ovim dolazimo do značajke Svete obitelji koja je omogućila da se to dogoditi, a koja uz spomenute obiteljske kreposti i uzajamnu ljubav, može i mora biti uzor svakoj obitelji. Ta značajka je vjera u Boga i povjerenje u njegov plan, a koja se u svakodnevnom životu očitovala u poštivanju Božjeg Zakona i u međusobnom povjerenju. Ako nema međusobnog poštovanja u obitelji nema ni razvoja ni napretka“, istaknuo je mons. Uzinić.

 

Po pitanju vjere biskup Uzinić je rekao i kako nam liturgija dana (Post 15, 1-6; 21, 1-3) također kao primjer nudi i obitelj Abrahama koja je slična ali i različita od Svete obitelji. „I upravo po toj različitosti nam pokazuje da su moguće i drukčije obitelji od idealne obitelji kakvu priželjkujemo i sebi zamišljamo i kakva je bila Sveta obitelj. Osim toga, Abrahamova obitelj puno više od Svete obitelji odgovara tipologiji suvremene hrvatske obitelji, ali i općenito obitelji kršćanskog svijeta“, kazao je te dodao kako su obitelji u našoj svakodnevici sve starije, ali i kako su ženidbe sve kasnije. Nastavio je i kako se u ovoj obitelji mogu prepoznati i parovi bez djece, ali i samohrani roditelji te djeca rastavljenih roditelja. Upozorio je kako ih zato ne smijemo odbaciti već prihvatiti na nov način, na što nas poziva i pobudnica pape Franje „Amoris laetitia“. Kako ih ne smijemo osuditi već im pristupiti u Kristovo ime i poviti im rane pokazujući im tako da je Gospodin blizu i da ih Crkva prihvaća i ima razumijevanje za njih i njihovu životnu situaciju, kako bi mogli s vjerom i povjerenjem u Boga odgovori na poslanje koje On ima za njih. Naglasio je i kako ta neredovita stanja ne smiju postati redovita te da prihvaćanje, razlučivanje i integriranje jesu i trebaju biti važan dio našeg pastoralnog djelovanja, ali i kako naglasak također treba biti na „radosti ljubavi“. Odnosno na svemu onom lijepom što donosi brak i obitelj te obiteljski život i međusobni odnosi koji se žive u vjeri i s povjerenjem u Boga.

 

Vjera je na početku i kraju svake obitelji

 

Poručio je okupljenima kako se vjera nalazi na početku i kraju svake obitelji, kako je ona princip ostvarenja svakog životnog poslanja. Upozorio je i kako takva vjera može ostati živa samo ako je se iz dana u dan pročišćuje i produbljuje molitvom i međusobnim dijalogom. Dodao je i kako je svako dijete jedan novi put u nepoznato i jedna nova otvorenost Bogu za novi plan u kojem stavljamo sebe i svoj život, ali i živote bližnjih, Njemu na raspolaganje. Na kraju je kazao i kako je svaka svakodnevica obilježena životnim iskušenjima, ali i sviješću da se s vjerom i povjerenjem svaka poteškoća može nadići i svaki problem riješiti. „I produbimo svoju vjeru svojom molitvom i međusobnim razgovorom, kako bismo porasli i u vjeri, i u povjerenju, u Boga i međusobno, a onda nakon toga i baš zato kako bismo porasli i u drugim obiteljskim krepostima i uzajamnoj ljubavi. Kako je važna svakodnevna obiteljska molitva! I kako je važan međusobni razgovor u obitelji! S molitvom i međusobnim razgovorom dopuštamo Bogu da se rodi i u našoj obitelji, u našim odnosima. I da on iz dana u dan i u našoj obitelji raste, jača, napunja se mudrošću i milošću! I omogućuje i nama da s njim rastemo, jačamo i ispunjamo se mudrošću i milošću! I postajemo sposobni kao obitelj izvršiti onaj plan koji Bog ima s nama u očuvanju života, Crkve i društva, ali i za otkriti svojoj djeci plan koji Bog ima i s njima, kako bi mu se, kad se dogodi njihov put u nepoznato, i oni mogli poput Abrahama, Marije, Josipa, a i samog Isusa, s vjerom i povjerenjem staviti u potpunosti na raspolaganje“, zaključio je mons. Uzinić.

 

Na kraju misnog slavlja župnik Zečević kazao je kako će u znak zahvale biskupu pokloniti repliku uskrslog Krista iz bazilike don Bosca pored Torina napravljene od slovenske lipe. Biskup Uzinić podijelio je vjernicima  novogodišnji blagoslov te im poželio sretnu i blagoslovljenu novu 2018. godinu.

 

Misno slavlje pjesmom je uveličao župni zbor predvođen Marom Manjić.

 

Nakon mise ispred prostorija župne zajednice uslijedio je druženje uz prigodni tratamenat.

 

Župa Svete Obitelji najmlađa je župa u Dubrovačkoj biskupiji, osnovana je dekretom bivšeg dubrovačkog biskupa mons. Želimira Puljića 1997. godine.

 

Nikša Sentić