Ispiši ovu stranicu

"Te Deum" u katedrali na Staru godinu: Sveta obitelj - primjer kako odgajati vlastito potomstvo

I dok se Dubrovnik pripremao na svečani doček Nove godine na Stradunu i na drugim mjestima, vjernici su na završetku građanske godine u nedjelju, 31. prosinca navečer ispunili dubrovačku katedralu kako bi kazali Bogu hvala na protekloj godini. Misno slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u suslavlju s katedralnim župnikom don Stankom Lasićem i katedralnim vikarom don Marinom Lučićem. Liturgijsko pjevanje predvodili su katedralni zborovi koji su na kraju mise otpjevali „Te Deum“.

 

Duhovno spasenje

 

U uvodu propovijedi dubrovački biskup je citirao stih iz kolende kojom se u Dubrovniku i okolici o Božiću uobičajeno nazdravlja i čestita Božić i Nova godina:„A sad mi vas Bog veselio, čestito vam (Badnje veče/Staro ljeto), da se veselite, zdravlje i veselje i duhovno spasenje. Amen.“ Nadalje je kazao kako u ovom našem vremenu obilježenom krizom obitelji, a na ovaj dan se slavio i blagdan Svete obitelji, mnoge obitelji oskudijevaju i u zdravlju, i u veselju, a osobito oskudijevaju u brizi za duhovno spasenje, a to je često uzrok tome da nemamo ni pravog veselja kao i da uništavamo svoje zdravlje. Biskup se zatim više zadržao na primjeru dvije obitelji koje nedjeljna liturgijska čitanja stavljaju pred vjernike „da bismo se iz njihovog primjera ponovo naučili kako postići zdravlje, veselje i duhovno spasenje svojih obitelji“, kazao je biskup.

 

Prva obitelj je Abrahamova obitelj u kojoj se mogu prepoznati ne samo funkcionalne, nego i mnoge disfunkcionalne obitelji, rekao je biskup te opisao različita stanja u kojima se nalaze današnje ali i svetopisamske obitelji. „S vjerom i povjerenjem u Boga Abraham je u svim tim situacijama uspio ispuniti onaj plan koji je Bog imao s njim. S vjerom i povjerenjme u Boga on je iz sigurnosti vlastitog doma krenuo u nepoznato, stvarajući dom negdje drugdje. S tom vjerom i povjerenjem u Boga on je, uz sva iskušenja i nemoguće situacije s kojima se morao suočiti, u svojoj obitelji, ali i narodu koji je od njega potekao, kao i u svima nama koji ga nazivamo 'praocem u vjeri', postavio temelj istinskog zdravlja, pravog veselja i, osobito, duhovnog spasenja, a taj temelj je vjera i povjerenja u Boga i stavljanja sebe, svoga života, ali i života svojih obitelji, u službu njegovom planu s nama.“

 

Ne idealizirati Svetu obitelj

 

Druga obitelj je Sveta nazaretska obitelj Isusa, Marije i Josipa, a ona je zbog svoga posebnog poslanja netipična obitelj, istaknuo je biskup Uzinić te objasnio neke elemente njihove netipičnosti. Jer je to Sveta obitelj u opasnosti smo da je idealiziramo te da je, idealizirajući je, pred suvremenu obitelj koja se u njoj treba ugledati, stavljamo nemoguće zahtjeve. „Današnje evanđelje to ne čini nego, zanemarujući njihovu posebnost, ističe njihovu tipičnost koju je moguće i poželjno nasljedovati i u suvremenim obiteljima bez obzira jesu li one funkcionalne ili nisu“, ustvrdio je biskup.

 

Tipičnost Svete obitelji obilježavaju dvije značajke, kazao je biskup, a to su: življenje po Božjem Zakonu te rađanje i odgajanje potomstva. Da je Sveta obitelj živjela usklađeno s Božjim Zakonom vidi se iz riječi evanđeliste: 'Kad se po Mojsijevu zakonu navršiše danji njihova čišćenja, poniješe Isusa u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu – kao što piše u Zakonu Gospodnjem.' O drugoj značajki biskup je kazao da je Sveta obitelj u svojoj svakodnevici – Nazaret je bio njihova svakodnevica – uspijevala izvršiti jedno od temeljnih poslanja svake obitelj. To poslanje je, uz brigu za zdravlje, veselje i duhovno spasenje samih bračnih drugova, „rađanje i još važnije, a danas često zanemareno i prepušteno drugima, odgajanje vlastitog potomstva, kako bi i ono bilo zdravo, veselo i postiglo duhovno spasenje“.

 

Pročitano evanđelje stavilo je naglasak upravo na postizanje duhovnog spasenja prenoseći istinu vjere koja djetetu pomaže da otkriva i Boga ali i plan koji Bog ima s njim i da se onda tom planu može staviti na raspolaganje. To su činili Josip i Marija u svojoj obitelji u kojoj je „dijete … raslo (u znanju), jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu“. Zahvaljujući tome je Isus mogao u konačnici otkriti što Bog Otac od njega očekuje i staviti se tome na raspolaganje.

 

Na kraju je biskup izrazio nadu da će primjeri ovih dviju obitelji biti poticaj našim obiteljima da prodube svoju vjeru u Boga i svoje povjerenje u njegove planove, bračnim drugovima da porastu u međusobnom povjerenju kako bi i mogli u međusobnom povjerenju i ljubavi ispuniti onaj plan koji Bog ima s njima i njihovom obitelji, a našoj djeci da u godinama koje su pred nama porastu u spoznaji, jačaju i napunjaju se Božjom mudrošću i milošću, te svima čestitao Staru godinu i poželio blagoslovljenu novu 2018. godinu.

 

Na misnom slavlju izrečene su zahvale Bogu na protekloj 2017. godini, a molilo se i za duše onih koji su prošle godine napustili ovozemaljski život.

 

Angelina Tadić

Galerija slika