Dubrovačka Biskupija

Devetnaest novih animatora Dubrovačke biskupije na Općoj specijalizaciji animatora

 

Peta opća specijalizacija animatora Dubrovačke biskupije koja je ujedno i treća specijalizacija koju samostalno vode dubrovački animatori instruktori održana je u Biskupijskom sjemeništu u Dubrovniku od 2. do 8. siječnja, a na njoj su sudjelovali kandidati za animatore koji su prošli jednogodišnju temeljnu formaciju animatora i koji su željeli nastaviti usavršavanje za animatore.

 

Na nedjeljnoj večernjoj misi na blagdan Krštenja Gospodinova 7. siječnja u dubrovačkoj katedrali biskup mons. Mate Uzinić, u nazočnosti generalnog vikara don Hrvoja Katušića, rektora sjemeništa don Marina Lučića i pročelnice Vijeća za mlade Ane Marčinko, podijelio je certifikate mladima koji su završili specijalizaciju. Novih 19 animatora su: Ivana Antunović, Ani Bratoš, Zrinka Ćorić, Nikola Daničić, Lea Hvar, Nika Klečak, Maja Kovačević, Josip Lazić, Leona Leto, Mateo Ljubišić, Antonija Martinović, Tereza Musladin, Ante Oreč, Vesna Palčok, Anton Puljić, Danijela Rosić, Nikolina Tomašević, Mihaela Vlahinić i Josipa Vuković. 

 

Pročelnica Marčinko je kazala kako je u osmišljavanju i realizaciji sedmodnevnog programa opće specijalizacije za novih 19 animatora sudjelovalo deset instruktora i trideset animatora specijalaca. Posebice je istaknula kako su Božo Džamarija i Marko Soldo, voditelji specijalizacije, dali veliki doprinos njezinom održavanju.

 

U propovijedi je biskup Uzinić kazao kako se blagdanom Krštenja Gospodinova spominjemo jednog od važnijih trenutaka u životu Isusa iz Nazareta, trenutka u kojemu se u njegovom životu dogodila prekretnica. Tu prekretnicu usporedio je s trenutkom obraćenja koje mnogi, nažalost, nisu doživjeli a koje mijenja smjer čovjekova života. Kao što u obraćenju postoji život prije i poslije obraćenja, tako u Isusovom životu postoji život prije i život nakon krštenja, rekao je biskup i objasnio razliku između ta dva dijela života. Nadalje je ustvrdio da pročitano evanđelje Isusovo krštenje opisuje kao mistično prosvjetljenje te je opisao kako je Isus, kao i drugi obični ljudi, došao na obale Jordana da bi slušao propovijed Ivana Krstitelja. Čuo ga je, kao i drugi, da propovijeda o onome koji će doći nakon njega i „krstiti Duhom Svetim.“ Kao i drugi ljudi prišao je Ivanu da ga krsti krštenjem obraćenja. I onda se dogodila promjena, a to Marko u svom evanđelju snažno izražava, kazao je biskup. Isus nakon krštenja nije više bio isti kao i prije krštenja, a evanđelist taj trenutak opisuje riječima: „I odmah, čim izađe iz vode, ugleda otvorena nebesa i Duha Svetoga poput goluba gdje silazi na nj, a glas se zaori s nebesa: Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!“ Isus u trenutku izranjanja shvaća sebe na nov način i on spoznaje da je on onaj o kojemu je Ivan propovijedao. Zasigurno su mu u tom trenutku odjekivale u glavi starozavjetna mesijanska proročanstva, kazao je biskup te naveo neka, pa ustvrdio: „Krštenje je u potpunosti primijenilo Isusov pogled na sebe, na svoj život i svoje životno poslanje.“ Sv. Petar, podsjetio je biskup, u maestralom govoru iz Djela apostolskih izgovorenom u Kornelijevoj kući koji je bio prekretnica za Crkvu u njezinom odnosu prema drugim narodima, tu promjenu je opisao riječima: „Nakon krštenja koje je propovijedao Ivan … Isusa iz Nazareta Bog pomaza Duhom Svetim i snagom, njega koji je, jer Bog bijaše s njima, prošao zemljom čineći dobro i ozdravljajući sve kojima bijaše ovladao đavao.“

 

Dubrovački biskup zatim je pozvao vjernike, a posebice mlade animatore, da postanu svjesniji svoga krštenja koje je svima prekretnica. Usporedio je temeljnu i opću formaciju animatora s njihovim životom prije toga, te je kazao da bi one trebale biti nešto poput krštenja na Jordanu, mistično iskustvo, trenutak prosvjetljenja, koje bi njihov život trebalo podijeliti na život prije i život poslije formacije za animatore. „Život prije je bio život vas kao tradicionalnih kršćana koji su išli na vjeronauk i na misu te su svoju vjeru živjeli u anonimnosti. Ovo što ste doživljavali ovih dana je vaš iskorak, vaša promjena koja bi vam se trebala dogoditi i pomoći vam da svoj kršćanski život, pogled na sebe i svoje životno poslanje kao kršćana u Crkvi i svijetu, vidite na nov način“, istaknuo je biskup Uzinić.

 

Potaknuo je sve vjernike da se „upute prema obalama Jordana“, pa da krenu putem obraćenja, da u Isusu iz Nazareta ponovo prepoznaju onoga koji ih je krstio Duhom Svetim, „onoga u kojemu i mi vidimo otvoreno nebo i Duha Svetoga koji na nas silazi“ te da čuju Očev glas koji i njima govori da su njegovi ljubljeni sinovi i kćeri. No tu se ne smije zaustaviti nego nakon toga slijedi obveza da život koji je do sada život prije obraćenja, život prije pohađanja formacije animatora, postane život nakon obraćenja, odnosno da trenutak silaska na Jordan i susret s Isusom postane svima prekretnica u životu kao što je bila i mnogim svecima. „Pa da i mi nakon te prekretnice u Kristovo ime prođemo 'zemljom čineći dobro i ozdravljajući sve kojima bijaše ovladao đavao'“, zaključio je biskup.

 

Na općoj specijalizaciji animatori su imali priliku produbiti svoja znanja iz raznih dijelova pastorala koje će im kasnije koristiti u njihovom poslanju župnih animatora, učili su kako u svojim župama pokrenuti i voditi različite radionice i grupe, savladavali su komunikacijske vještine i stilove vođenja animatora, te stjecali znanja, kvalitete i sposobnosti u pristupu i načinu rada s mladima koje kao animatori moraju imati. Uz radionice tijekom sedmodnevnog programa animatori su imali i raznovrsne zadatke: od brige za čistoću prostorija u kojima su boravili, pripreme obroka, do animacije molitvenih čitanja na misi i večernjoj molitvi te kreativnog rada.

 

Na misnom slavlju u katedrali sudjelovali su i roditelji animatora, a liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor mladih i Tamburaški orkestar crkve Domino koji je izvođenjem božićnih pjesama prigodno zatvorio božićno vrijeme crkvene godine.

 

Angelina Tadić