Dubrovačka Biskupija

Jubilarni 20. broj župnog lista „Rožat“

 

Župa Velike Gospe u Rožatu izdala je 20 jubilarni broj župnog lista „Rožat“. U uvodnoj riječi urednici dr. fra Jozo Sopta i fra Drago Ljevar izrazili su zadovoljstvo okruglim brojem izdanog lista, te dodali kako su zapravo nastavili tradiciju koju je započeo fra Augustin Vlašić 1982. godine. „Malo je župa koje izdaju svoje listove. Mučan je to posao, iako je danas tehnologija tiskanja daleko lakša. Svi teško pišemo. Danas više komuniciramo internetom i društvenim mrežama, Facebookom, Viberom i sličnim čudima našega vremena. Mi još vjerujemo u dobrog starog Gutenberga i papirnate tiskovine. Napisano ostaje. Tko zna što će biti s modernim zapisima. Možda će ih odnijeti oblak u kome su zapisani“, napisali su.

 

Kronika franjevačkog samostana Pohođenja Marijina Rožat u 20. nastavku donosi detalje iz vjerskog života od 1943. do 1944. godine, vremenu talijanske i njemačke okupacije. Možete pročitati i o životu fra Krsta Perovića, kapelana i župnika župe Rožat u drugoj polovici 20. stoljeća.

 

S obzirom kako se 2017. godine obilježila 350. obljetnica katastrofalnog potresa koji je zadesio Dubrovnika, ali i mnoge gradove diljem Jadrana, uz prigodan tekst dr. sc. Slavica Stojan pripremila je i prijevod pisma fra Vitala Andrijaševića, iz reda Male braće, koje donosi brojne detalje o ovom nemilom događaju.

 

Urednik Sopta pisao je o sv. Bonaventuri, njegovom životnom putu ali i o svim postignućima koja su se dogodila za njegova vremena.

 

O bitnom događaju za današnje vrijeme, osobito za stanovnike Rijeke dubrovačke pisao je Mato Tomljanović. Riječ je tekstu „Osam desetljeća Glazbe Komolac“ u kojem možete pročitati o počecima Glazbe, njenom razvijanju ali i o ljudima koji su pomogli da se održi sve do danas.

 

Uz brojne fotografije u listu možete vidjeti i zajedničku fotografiju mladih koji su se u župi Rožat krizmali 2017. godine, a kojima je sakrament Potvrde podijelio bivši generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Petar Palić, a sada generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije.

 

Kao i do sada u listu možete pronaći kroniku župe i samostana u Rožatu od prosinca 2016. do prosinca 2017. godine, sa pregledom svih događanja koja su se zbila.

 

Kratak osvrt s puta župnih pjevača na svetkovinu Blagovijesti u Knin donosi Anita Kondrić.

 

Također u listu možete pronaći i raspored misa i drugih događanja u župi, ali i brojne druge zanimljivosti.

 

Do jubilarnog izdanja lista možete doći u župnom uredu župe Rožat.