Dubrovačka Biskupija

Blato: na Bogojavljenje tradicionalni blagoslov soli i vode.

 

U župnoj crkvi župe Svih svetih u Blatu na svetkovinu Bogojavljenja, dan na koji se slave i Sveta Tri Kralja 6. siječnja, služeno je svečano misno slavlje na kojem je tradicionalno bio blagoslov soli i vode. Misu je predvodio don Josip Knežević, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, a asistirao je don Željko Kovačević, dekan Korčulanskog dekanata i župnik župe Svih svetih.

 

U propovijedi je rektor Knežević kazao kako svi mi poput Tri Kralja tražimo cijeloga svoga života Isusa, ali i da ga često ne primjećujemo iako nam je blizu. Objasnio je kako nam je srce žedno i gladno vječne sreće koju jedino Bog može utažiti. Dodao je i kako nas u potrazi za Bogom često sputa naša narav koja naginje grijehu, a sve zbog ljudske slobode zbog koje mislimo da nam je sve dopušteno. Poručio je okupljenim vjernicima da ako žele pronaći Boga u današnjem vremenu da ga trebaju tražiti baš kao tri mudraca, prepuštajući se u Božje ruke i moleći za njegov blagoslov u životu. Napomenuo je i kako je najbolji put za pronalaženje Krista put ljubavi i služenja.

 

Početku misnog slavlja prethodio je svečani ulazak bratima bratovština „Svih svetih“ i „Sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova“.

 

N.S.

Foto: Župa Svih svetih Blato