Dubrovačka Biskupija

Proglas Feste sv. Vlaha 2018.: Parčev duh bdije nad nama, prati nas i štiti iz dana u dan

„U Dubrovniku je sve počinjalo i završavalo zazivom Neba na čovjekova djela: 'U ime Boga svemogućega i slavne Gospe Djevice Marije, naše odvjetnice i gospodina sv. Vlaha, slavnog mučenika i milosnog branitelja i guvernera uzvišenog i glasovitog grada Dubrovnika'“, riječi su kojima započinje Proglas Feste sv. Vlaha 2018. godine.

 

U nastavku proglasa piše kako „jednostavna, nikad do dna proniknuta legenda o sv. Vlahu i njegovoj obrani slobode stoji u temeljima postanka i opstanka ovoga i ovakvoga Grada“, te se podsjeća na pobožnu predaju o tome kako se produhovljeni sjedi starac javio i predstavio župniku dum Stojku noću, „da događaj bude još tajanstveniji“, riječima: „Ja sam sv. Vlaho, biskup od Sebaste i mučenik. Poslan sam od Boga da branim Grad.”

 

Od tada Parčeve slike i kipovi ukrašavaju oltare, crkve, palače i mire, nabraja se u proglasu i nastavlja svečanim tonom kako Parčev duh bdije nad Gradom i biskupijom, prati nas kad hodimo kopnom, plovimo morem ili letimo nebom, u pozlaćenim relikvijarima prošeta Gradom na dan Feste, te po okupljenim barjacima, svećenicima, biskupima i hodočasnicima razašalje svoj blagoslov štovateljima diljem svijeta.

 

Proglas upućen svekolikom puku Grada, biskupije, domovine, svijeta i štovateljima sv. Vlaha završava stihovima: „Tako je bilo,/ tako će biti, /Neće nam dušmanin/ naškodit prijek./ O, sveti Vlaho, ti nas štiti/Iz dana u dan,/iz vijeka u vijek”.

 

Proglas kojim se potiče i poziva na sudjelovanje u ovogodišnjoj Festi sv. Vlaha potpisuju festanjuli kapetan Nedjeljko Zelen, zanatlija Ivo Mazavac, rektor crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 

Angelina Tadić