Dubrovačka Biskupija

Biskup Uzinić u sklopu kanonskog pohoda obišao župu Velike Gospe Rožat

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić nastavio je u novoj građanskoj godini s pastoralnim pohodima župama dekanata Dubrovnik 2 koje je započeo u studenom s početkom liturgijske godine. Od petka, 12. siječnja, do nedjelje, 14. siječnja, obišao je župu Velike Gospe u Rožatu, kojom upravljaju franjevci iz samostana Velike Gospe. Sa životom župe i vjernicima bolje su ga upoznali župnik fra Jozo Sopta i župni vikar fra Drago Ljevar.

 

Prvog dana biskup Uzinić, u pratnji župnika Sopte, susreo se s vjernicima u Šumetu s kojima je obišao groblje i crkvicu sv. Martina te crkvicu Presvetog Trojstva. U Knežici je posjetio groblje i crkvu sv. Kuzme i Damjana uz prisustvo vjernika iz ovoga mjesta, nakon čega je obišao groblje i crkvu Duha Svetoga u Komolcu uz prigodno druženje s okupljenim vjernicima. U večernjim satima biskup Uzinić predvodio je misu u samostanskoj crkvi, prije koje je bio dostupan za ispovijed vjernicima. Nakon mise susreo se i razgovarao s članovima OFS-a (Trećeg reda) i članovima Ekonomskog vijeća.

 

U subotu, drugog dana, dubrovački biskup i župnik Sopta u jutarnjim satima posjetili su crkvu maticu gdje su se susreli sa župljanima koji su se okupili posebno za ovu prigodu. Kasnije u samostanskoj crkvi bio je susret s prvopričesnicima, krizmanicima i njihovim roditeljima. Tijekom popodnevna biskup i župnik obišli su crkvicu sv. Petra u Čajkovićima i sv. Nikole u Dračevom selu. Nešto kasnije nije ni izostao ni susret biskupa s pjevačima župnog zbora, za koje iz župe kažu da su malobrojni ali jakog i dobrog glasa. Na večernju misu koju je predvodio mons. Uzinić pristigli su i predstavnici pet župnih bratstava s barjacima: bratstvo „Presvetog Trojstva“ iz Šumeta, bratstvo „Sv. Kuzme i Damjana“ iz Knežice, bratstvo „Duha Svetoga“ iz Komolca, bratstvo „Sv. Nikole“ iz Dračeva sela i bratstvo „Velike Gospe“ koje se brine o crkvi matici u Rožatu. Nakon mise biskup je imao sastanak s predstavnicima bratstava, a uslijedio je susret s članovima FRAME Rožat i mladima.

 

Trećeg dana pastirskog pohoda biskup Uzinić susreo s se članovima župnog pastoralnog vijeća, nakon čega je predvodio svečano misno slavlje u samostanskoj crkvi. Koncelebrirao je župnik Sopta, a pjesmom su misno slavlje uveličali mladi iz FRAME i članovi župnog zbora.

 

Biskup Uzinić na početku propovijedi izrazio je zadovoljstvo što se tijekom protekla tri dana družio sa župnikom, župnim vikarom i vjernicima, te zahvalio svima što aktivno sudjeluju u životu župe. Osvrnuo se i na evanđelje dana, Iv 1, 35-42, te kazao kako nam evanđelje uvijek nosi poruke. U ovom slučaju poruku imena. Rekao je kako u evanđelju Ivan izdvojio posebno ime za Isusa kako bi ga predstavio svojim učenicima, „Jaganjac Božji“. Ali i kako isto to evanđelje u svom drugom dijelu govori o Šimunu kojem Isus daje novo ime, Petar Stijena. Nastavio je kako za pisca evanđelja, prvu Crkvu i cijelu biblijsku tradiciju ime nije bilo tek ime, već je svako nosilo sa sobom određenu poruku. „Tako je to s Isusovim imenima koja su zapravo novozavjetna kristologija kojom se izražava bit Isusove osobe i njegovog poslanja. On je istovremeno i Isus iz Nazreta, sin Josipov i Marijin i Riječ, odnosno Svjetlo, Jaganjac Božji, Učitelj, Krist…“, objasnio je biskup. Dodao je i kako je Isus time što je Šimuna prozvao Petrom Stijenom, tim imenom mu označio poslanje, da bude stijena na kojoj je izgrađena Crkva, onaj koji i svoju braću i sestre utvrđuje u vjeri. Poslanje je to koje vrši i Petar naših dana, papa Franjo.

 

Istaknuo je i kako je u slučaju svih nas važno ime, jer nas Bog po njemu poznaje. Po njemu nas poziva služeći se različitim posrednicima i tumačima poziva. U Šimunovom je slučaju to bio njegov brat Andrija. „I u našem slučaju Bog je poslao nekoga. Možda je to neka ljudska osoba. Možda je, kao u Marijinom slučaju, neki anđeo. U svakom slučaju za nas kršćane je to uvijek i Duh Sveti koji je u nama, kako nam poručuje sv. Pavao s Korinćanima, dajući nam jedno novo ime. To je ime hramovi Duha Svetoga“, podsjetio je biskup. Kazao je kako u nama po tom imenu djeluje Duh Sveti koji nam omogućuje da možemo čuti Božji poziv, da možemo imati posrednike i tumače, ali i da sami nakon toga možemo i trebamo postati posrednici tog Božjeg poziva za druge. Poručio je okupljenim vjernicima da je to i njihova zadaća, da se odazovu svom poslanju i postanu posrednicima, Djelujući na različitim župnim razinama ali i na onoj obiteljskoj, čitajući u obitelji Sveto pismo, kršćanski odgajajući djecu, ali i tumačeći taj poziv i posredujući ga jedni drugima. Objasnio je kako i naše poslanje ovisi i o još jednom imenu, onom biti i zvati se kršćanima. Rekao je kako nam treba biti na ponos i čast nositi to ime, baš kao našim precima, a što neće biti našoj djeci ako ostanemo samo na onom tradicionalnom pristupu vjeri i time stvorimo osjećaj stida, nesigurnosti. Upozorio je da ako to želimo promijeniti trebamo prvo promijeniti sebe, jer ćemo jedino tako uspjeti promijeniti druge. Poručio im je na kraju da je potrebno, kako bismo bili ponosni s tim što jesmo i govorimo,  dodatno upoznati svoju vjeru, uključujući se u kateheze, kako bi u ovom našem svijetu shvatili da je biti kršćaninom vrijedan izbor. Izbor u kojem, uz pomoć Duha Svetoga, stavljamo sebe i svoj život u svrhu poziva i poslanja koje Bog ima s nama.

 

Na kraju mise župnik Sopta uputio je riječi zahvale biskupu Uziniću što je pohodio župu i njene vjernike.

 

U nastavku kanonskog pohoda župama dekanata Dubrovnik 2 biskup Uzinić će u petak, 19. siječnja, i nedjelju, 21. siječnja, obići župu Svete Obitelji u Novoj Mokošici.

 

Više fotografija i videa možete pronaći na službenoj stranici župe Rožat.

 

Nikša Sentić