Dubrovačka Biskupija

Duhovna obnova vjeroučitelja o odnosu Boga i čovjeka u znaku milosrđa i ljubavi

Vjeroučitelji Dubrovačke biskupije okupili su se u subotu, 27. siječnja u Biskupijskom sjemeništu u Dubrovniku na svojoj redovitoj godišnjoj duhovnoj obnovi. Predvoditelj duhovne obnove bio je predsjednik Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije don Ante Burić, a naslov središnje kateheze je bio „Bog-čovjek, odnos milosrđa i ljubavi (Post 18,16-33.32,23-31)“.

 

Predvoditelj Burić je na temelju biblijskog odlomka iz Knjige postanka o Sodomi i Gomori kazao da je Abrahamovo poslanje zapravo „poslanje spasenja“, te da je on Božji prijatelj koji se zauzima za one koji trebaju biti kažnjeni. Primijetio je i da se Abraham Bogu „ne ulizuje“, već mu se obraća velikom hrabrošću. Također, Abraham ne traži samo spas pravednika, nego cijelog grada, čime zapravo nudi posve novu ideju pravednosti, jer ne želi kažnjavanje grešnika, već njihovo preobraćanje, a u temelju toga leži neizmjerno povjerenje u Božje milosrđe. Predavač je istaknuo da oprost uništava spiralu zla i grijeha, kao i da se Bog utjelovljuje da bi bio onaj jedan pravednik po kojemu će se spasiti svijet.

 

U drugom dijelu svog nagovora župnik Burić se osvrnuo na biblijski odlomak o Jakovljevoj „borbi s Bogom“. Prije te borbe Jakov je mislio da sve drži pod kontrolom, no susret s nepoznatom osobom to mijenja. U tom susretu Jakov se predaje u ruke te osobe za koju otkriva da je zapravo Bog, te se predaje u Božje ruke tražeći Božji blagoslov. Predvoditelj duhovne obnove je istaknuo da je cijeli naš život zapravo potraga za Božjim blagoslovom, a onaj tko dopusti Bogu da ga mijenja, postaje blagoslovom drugima oko sebe.

 

Nakon pokorničkog bogoslužja vjeroučitelji su imali priliku za sakrament pomirenja. Također, vjeroučitelji su slavili euharistiju koju je predvodio pročelnik Katehetskog ureda, ujedno i generalni vikar Dubrovačke biskupije, don Hrvoje Katušić.

 

Šime Zupčić

Fotografije: Ljudevit Cikojević