Dubrovačka Biskupija

Večer Dubrovačkih trombunjera s kojima počinje i završava Festa sv. Vlaha

 

U utorak, 30. siječnja, u dvorani sv. Ivana Pavla II u sklopu događanja „Ususret sv. Vlahu“ održana je promocija dokumentarnog filma "Dubrovački trombunjeri - vjera, ponos i tradicija" i fotomonografije "Sveti Vlaho 2016". Film i fotomonografiju predstavili su predsjednik udruge Dubrovački trombunjeri Tomislav Macan, povjesničarka umjetnosti Maja Nodari i rektor zborne crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić. Predstavljanje je moderirao povjesničar umjetnosti Ivan Viđen, koordinator kulturnih događanja „Ususret sv. Vlahu“. Autor dokumentarnog jednosatnog filma je Toni Miletić iz LMT Studio Dubrovnik, a nakladnik fotomonografije je tvrtka „Manjgura“.

 

Predsjednik Macan na početku je pozdravio sve okupljene, uključujući i dubrovačkog biskupa mons. Matu Uzinića, te istaknuo kako velik broj okupljenih sugrađana na ovom predstavljanju potvrđuje kako rad trombunjera ima pravu vrijednost. „Posebna je čast biti dio Feste, dati svoj doprinos svakoj Festi i upravo ovim želimo pokazati da Festa živi s nama, ali kako smo mi ti koji činimo tu Festu uzvišenom i svečanom. Kako nam je ponos svake godine sudjelovati“, kazao je Macan. Istaknuo je i kako će sav novac koji se prikupi od prodaje DVD-a filma i fotomonografije ići u humanitarne svrhe. Najavio je i kako se priprema posebna monografija ali i film za 2020. godinu.

 

Povjesničarka umjetnosti Nodari kazala je kako se zapisivanjem i snimanjem događaja čuva nematerijalna kulturna baština od zaborava, te kako se iz filma može jasno vidjeti koliki doprinos svome Parcu daju Dubrovački trombunjeri. Podsjetila je i kako u Festi sudjeluju i neki drugi članovi Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, čiji su članovi od samog njezinog osnivanja i Dubrovački trombunjeri, a to su Keglevićeva straža Kostel, Požeška gradska straža, Rapski samostreličari i drugi. O samom filmu kazala je kakvo ovakve dokumentarne materijale treba uvijek iznova raditi kako se ne bi zaboravili ljudi, kao gospar Antun Knego koji je preminuo prošle godine a koji bio ne samo trombunjer nego i barjaktar i festanjul.

 

„Od kamena, na kamenu stoji kip. Stoji gleda, sluša i šuti. Baš kako dolikuje jednom sijedom, mudrom starcu, a k tome i svecu. I upravo zato što šuti potrebni su mu jaki glasnogovornici. Gdje ih naći nego u trombunjernima. Oni su ti koji najavljuju početak Feste, koji krče puteve za procesije“, rekao je rektor Lučić. Njihovu važnost potvrdio je kazavši kako trombunjeri čuvaju tradiciju i identitet ovog kraja, ali i na svoj način cijelog hrvatskog naroda kao dio povijesnih postrojbi.

 

Na svečanosti Dubrovački trombunjera svoju pjesmu o trombunjerima pročitao je Marko Gleđ, a na kraju je predsjednik Macan podijelio zahvalnice dugogodišnjim i zaslužnim članovima trombunjera kao i ustanovama i pojedincima koji podupiru njihovo djelovanje.

 

Dubrovački trombunjeri, starim nazivom lumbardijeri sv. Vlaha, počinju i završavaju Festu sv. Vlaha, te aktivno sudjeluju i u cijeloj Festi. Pucanje iz trombuna događa se uvijek kontrolirano, prema zapovijedi glavnog zapovjednika, osim na dijelu neasfaltiranog puta na Gorici sv. Vlaha na završetku Feste, gdje pri dolasku i povratku mogu slobodno pucati. Zanimljiv je i detalj da za vrijeme prve večernje molitve u katedrali uoči sv. Vlaha dok biskup kadi moći glave sv. Vlaha, trombunjeri u luci u dostojanstvenom ritmu ispaljuju plotune.

 

Nastanak Dubrovačkih trombunjera veže se uz 1417. godinu, a uniforme u kojima se danas pojavljuju i po kojima su prepoznatljivi na svim važnijim događanjima u Gradu, ali i šire, su novijeg datuma.

 

Angelina Tadić/Nikša Sentić