Dubrovačka Biskupija

Prva večernja sv. Vlaha: Kršćani su Nebom oblikovani

 

Prvu večernju sv. Vlaha u petak, 2. veljače, uoči svečeva blagdana, predvodio je u dubrovačkoj katedrali biskup dubrovački mons. Mate Uzinić uz sudjelovanje biskupa i drugih gostiju pristiglih na Festu te kanonika Stolnog kaptola Svete Marije u Dubrovniku. Na početku molitve dubrovački biskup je blagoslovio nove korske klupe u svetištu katedrale, čijim postavljanjem i blagoslovom je završila obnova ovog dijela stolne crkve. Katedralni župnik don Stanko Lasić upoznao je nazočne vjernike s poviješću korskih kupa u katedrali te objasnio postavljanje ovih novih.

 

Pjevanje psalama predvodili su katedralni zborovi ojačani drugim pjevačima, a korovima su dirigirali Margit Cetinić i Jelena Cetinić. Dupke puna crkva vjernika, među kojima su u većem broju bili hodočasnici iz Šibenika i iz Gradišća, pobožno je sudjelovala u molitvi.

 

Kratko razmatranje održao je voditelj trodnevne duhovne priprave za sv. Vlaha fra Bojan Rizvan koji je kazao kako je bogoslužje Crkve prostor u kojem se najviše u čovjekovom životu rađa iskustvo Božje ljubavi, a to se može iskusiti i u ovome slavlju u kojem se događa čudesna razmjena ljubavi između Boga i čovjeka. Božja riječ po molitvi Crkve postaje naša riječ, pa se tako ispreplela naša i Božja riječ. To iskustvo na čudesan način omogućava nam jedinstvo, ono rađa neraskidivu povezanost s onim čiju ljubav kušamo, ono oblikuje život. “I baš zbog toga su kršćani oni koji su oblikovani Nebom“, kazao je propovjednik i dodao kako je i sv. Vlaho bio svetac koji je svoj život oblikovao Nebom. Svoje tvrdnje potkrijepio je biblijskim citatima. Skrenuo je pozornost i na to da ljubav nije samo osjećaj, nego ona zahvaća cijelog čovjeka, i razum i volju. Danas su se važni obiteljski odnosi sveli samo na osjećaj, kao da smo zanemarili tu činjenicu da je ljubav i čin razuma i čin volje, primijetio je.

 

Zar nevolja ili neka teškoća života može uništiti tu ljubav koju je čovjeku darovao Bog?, upitao se propovjednik i naveo različite životne situacije koje se ne poklapaju s očekivanjima pojedinca te ponovio kako ništa od svega toga ne bi trebalo čovjeka rastaviti od ljubavi Kristove, o čemu govori i sv. Pavao.

 

„Datosti i okolnosti života na smiju biti prepreka za svet život“, istaknuo je i pozvao se na primjer sv. Vlaha čiji život također nije bio lagan. Biti pobjeđivani svakodnevno Božjom ljubavlju – to su kršćani, nastavio je. Da Božja ljubav pobjedi sve slabosti čovjeka, pa da tako čovjek poražen od Božje ljubavi postane pobjednik.

 

Sve nas naše slabosti mogu zatvoriti u naše zidine kako bismo se zaštitili, također je ustvrdio propovjednik te pročitao pjesmu fra Rafaela Romića „Iz zidina van“. Zaključio je kako je istinsko umijeće izići iz vlastitih zidina, zidina svoga srca.

 

Poželio je vjernicima da im sv. Vlaho pomogne izići iz svih njihovih zidina koje ih odvajaju od Božje dobrote, kako bi iznova u okolnostima svoga života mogli osjetiti kako ih Bog ljubi, pobjeđuje svojom ljubavlju i poziva na svetost.

 

 

Za vrijeme dok je dubrovački biskup kadio moći glave sv. Vlaha, koje su za vrijeme večernje bile izložene na oltaru, u gradskom portu Dubrovački trombunjeri su ispaljivali plotune iz svojih trombuna.

 

Na večernjoj su sudjelovali gospićki biskup mons. Zdenko Križić, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić i šibenski biskup u miru mons. Ante Ivas, zatim izaslanik kardinala Vinka Puljića i Vrhbosanske nadbiskupije don Darko Tomašević, don Petar Palić, predstojnik Stolnog kaptola Svete Marije u Dubrovniku i generalni tajnik HBK, mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim blaženog kardinala Stepinca, don Eduard Punda, rektor Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, don Hrvoje Katušić, generalni vikar Dubrovačke biskupije, o. Dalibor Renić, provincijal isusovaca, drugi svećenici i redovnici, redovnice i vjernici. Večernjoj se pridružio i predstavnik Armenskog patrijarhata Carigrada o. Tatoul Anoushian.

 

Angelina Tadić

Fotografije: Nikša Sentić