Ispiši ovu stranicu

Dvanaest (nad)biskupa u svečanoj procesiji na sv. Vlaha

 

Svečana procesija nakon mise na svetkovinu dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha, krenula je u subotu, 3. veljače od katedrale Gospe Velike, Ulicom od Puča, pored Onofrijeve fontane, Stradunom, kroz crkvu sv. Vlaha i natrag do katedrale.

 

Dvanaest biskupa i nadbiskupa sudjelovalo je u procesiji, a na početku je moći glave sv. Vlaha nosio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji ih je tijekom procesije predavao ostalim (nad) biskupima pa su ih i oni nosili. Ostalih dvanaest moći iz katedralne riznice nosilo je dvanaest svećenika, a vjernici pored kojih je procesija prolazila su im dodirom i poljupcem mogli iskazati štovanje. Među moćima su bile ostale moći sv. Vlaha te moći hrvatskih svetaca koje se čuvaju u katedrali. Ispod baldahina nosila se relikvija Isusove pelenice.

 

Meditativna čitanja uz hod procesije kroz Grad čitala je Ivana Lenert, a katedralni zborovi pod ravnanjem Jelene Mikulandra pjevanjem su cijeloj procesiji davali pobožno ozračje.

 

U procesiji su sudjelovali i ostali svećenici, redovnici, redovnice svih redova s područja biskupije u svojim redovničkim odjelima, barjaci dubrovačkih župa, zajednica, udruga kao i društvenih institucija, mladi i oni stariji vjernici u narodnim nošnjama, dubrovački skauti, mladi animatori, prvopričesnici, hodočasnici iz raznih krajeva među kojima je u Dubrovnik stiglo čak jedanaest autobusa vjernika iz Šibenske biskupije. Hodočasnici iz Janjeva, Kistanja i Letnice, iz Boke Kotorske, iz Bosne i Hercegovine također su stigli na dubrovačku festu, a među njima mogli su se vidjeti i turisti kojih ovih dana borave u Dubrovniku.

 

Kiša nije omela procesiju.

 

Angelina Tadić

Fotografije: Nikša Sentić

 

Galerija slika