Ispiši ovu stranicu

Zaštitnik župe sv. Vlaho svečano proslavljen i u Janjini

Vjernici župe sv. Vlaha Janjina svečano su u subotu, 3. veljače, proslavili blagdan zaštitnika župe sv. Vlaha. Svečano misno slavlje predvodio je don Josip Lebo, župnik župe sv. Mihovila Viganj, a koncelebrirali su don Marko Stanić, dekan Pelješkog dekanata i župnik župe Pomoćnice Kršćana Orebić, don Mato Puljić, župnik župe sv. Vlaha Janjina, don Alen Kari, župnik župe sv. Petra i Pavla Trpanj, i don Frano Markić, župnik župe Marije Magdalene Putniković.

 

Obraćajući se puku propovjednik Lebo kazao je kako se ova proslava sv. Vlaha u Janjini može površnom promatraču učiniti kao nešto preživjelo, suvišno, neumjesno jer čovjek naših dana osjeća površno, samo svojim tjelesnim osjetilima. No, ova je svetkovina za čovjeka duha izvor životne snage koja traje kroz vjekove, te je ovaj dan potvrda katoličke istine i zahtjev pravde, časti i ponosa. Osvrnuo se i na riječi proroka Jeremije „Pitajte za stare puteve“ te kazao kako one pozivaju na put Kristovog evanđelja, na pravi put kojeg je i predstavnik sam sv. Vlaho.  Upozorio je i kako ideala nema tamo gdje nema kontakta s Isusom Kristom, koji je sam ideal čovječanstva, odnosno kako nas sredstva i ovozemaljska dobra ne mogu usrećiti. Nastavio je i kako su neki sv. Vlaha oslikali kao kapetana broda koji je kroz povijest stvarao osjećaj slobode i štitio svoj brod od bure i nevere. Dodao je i kako danas moramo moliti sv. Vlaha da preuzme kormilo broda onih koji vode obitelji, zajednicu i narod te da ih ohrabri na veću brigu i odgovornost.

 

Propovjednik je također podsjetio vjernike kako se i kad je bio mučen sv. Vlaho nikad nije odrekao svoje vjere te da nam treba biti primjerom pobjede vjere, jer su mučenici pobjednici vjere. No, kazao je i kako danas biti praktičnim vjernikom nije lako u vrtlogu medija, politike i liberalizma. Objasnio je kako da bismo mogli sretno hoditi svojim životnim putem najprije trebamo ozbiljno i iskreno živjeti naš vjernički život, u zajedništvu i solidarnosti. „Svi smo mi putnici na ovoj zemlji, Bog želi spasiti svakoga. Bog nam je dao slobodu, to veliko i neprocjenjivo blago. Dao nam je slobodu tijela, ali još više slobodu duha. A mi smo još koječime zarobljeni“, poručio je propovjednik. Upozorio je kako smo zarobljeni u nepoštivanju Božjih zapovijedi i nedjelje, u varanju i laganju, i kako je posljedica svega toga razočaranje, beznađe. „Valja se 'vratiti starim putovima'. Ako želimo ići putovima vjere, nade i slobode onda se valja držati svoga staroga broda, Crkve, koja uz bure i nevere, uz svoje rupe i pukotine, uz sve ljudske slabosti ipak drži svoj pravac i plovi sigurnim putovima za dobro čovjeka“, kazao je župnik Lebo. Na kraju je vjernicima poručio da slobodno slave svoju prošlost, ljubomorno čuvaju sadašnjost, ali ponosno i vedro gledaju u budućnost sa sv. Vlahom kao životnim kompasom.

 

Uz tradicionalnu procesiju mjestom u kojoj su nošeni barjaci i kip sv. Vlaha bio je i blagoslov grla koji je neizostavan uz proslavu sv. Vlaha.

 

N.S.

Galerija slika