Ispiši ovu stranicu

Drugi dan Tjedna života i braka u Kuni na Pelješcu: Vjera i vjernost u obiteljskim odnosima

Drugi dan Tjedna života i braka u Kuni na Pelješcu: Vjera i vjernost u obiteljskim odnosima

 

Dan braka i obitelji u Pelješkom dekanatu proslavljen je u utorak, 6. veljače u samostanskoj crkvi Gospe Delorite u Kuni. Ova proslava dio je proslave Tjedna života i braka koji je prvi put organizira u svim dekanatima Dubrovačke biskupije, a tijekom kojega bračni parovi u odabranoj župi zajedničkog susreta u dekanatu, uz ostalo, mogu obnoviti svoje bračne zavjete.

 

Mr. don Marinko Šljivić, pročelnik biskupijskog Vijeća za život i obitelj koje je nositelj ovih događanja, obraćajući se okupljenim obiteljima podsjetio je na posljednja crkvena događanja i dokumente vezane uz obitelj, te izmolio s njima Molitvu Svete Obitelji. Istaknuo je kako obitelj treba biti odgajateljica vrjednota, ali to uvijek nije lako jer se događa i da same obitelji izgube orijentir u suvremenom svijetu. Kazao je roditeljima da oni sami trebaju imati utvrđenu ljestvicu vrjednota do koje će držati u životu obitelji i u odgoju djece. Potom je više govorio o temeljnoj vrjednoti dostojanstva ljudske osobe.

 

Bračni par Jelena i Stijepo Gleđ podijeli su s okupljenima svoje iskustvo bračnog života bez Boga i bračnog života s Bogom. Istaknuli su kako su kroz svoje obitelji koje su bile katoličke upoznali vjeru, ali nisu istinski duboko doživljavali Boga i njegovu milost, sve do jednog trenutka u životu, a o tome su nešto više ispričali vjernicima na ovom susretu.

 

Središnje misno slavlje obiteljskog dana u Kuni predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a koncelebrirali su svećenici Pelješkog dekanata s dekanom don Markom Stanićem koji je na početku cijelog susreta pozdravio sve koji su došli na susret.

 

U propovijedi je biskup Uzinić kazao kako se danas u hrvatskom društvu svaki treći brak rastavlja, te kao da postoji tendencija sve manjeg sklapanja crkvenih brakova, a to govori da nije sve onako kako bi trebalo biti. I u Bibliji ima opisanih funkcionalnih i disfunkcionalnih brakova, kazao je biskup osvrnuvši se na misna čitanja. Postavio je pitanje što je ono što svaki brak može učiniti funkcionalnim brakom.

 

Na temelju života Svete obitelji ustvrdio je kako je to obitelj koja poštuje religijske propise, ali i obitelj koja međusobno dijalogizira, surađuje, odnosno ima povezanost s Bogom ali i međusobnu povezanost članova. Dijete unutar te obitelji onda jača i priprema se na ono poslanje koje Bog ima s njim.

 

Kazao je i da u nekim obiteljima koje su u Bibliji izabrane za veliko poslanje, poput obitelji Abrahama i Sare, nije sve išlo onako kako bismo očekivali od jedne takve obitelji. Ima tu dosta disfunkcionalnosti, kazao je biskup te opisao neke primjere. Što je presudno u obitelji za njezin funkcionalan život? To nije ljubav, nije služenje, to je vjera, poručio je dubrovački biskup. Samo vjera mijenja sve. Objasnio je i da svaki brak počiva u vjeri - vjeri u Boga ali i vjeri bračnih drugova.

 

„U vjeri zato vidim način na koji se i negativna situacija u svakom pojedinom braku može i mora promijeniti, a onda i u svakoj obitelji i u svim obiteljima“, rekao je biskup Uzinić. Primijetio je kako se vjera često živi samo kao tradicija, ali ona ne može dati pravi temelj dok ne postane osobno iskustvo koje nadahnjuje svaku osobu. Onda se izbori čine ne zbog toga što su to drugi činili nego na temelju osobnih uvjerenja.

 

Čini mi se da se treba dogoditi svojevrsno obraćenje svih nas kako bismo na nov način počeli izgrađivati svoje odnose, kako odnose s Bogom tako i odnose među bračnim drugovima, kazao je biskup.

 

Uz objašnjenje važnosti vjere biskup je istaknuo i važnost vjernosti u međusobnim odnosima. Postavio je nekoliko pitanja za razmišljanje bračnim parovima kako bi njihov međusobni odnos, kao i odnos s djecom i sa svima drugima, postajao sve bolji i kvalitetniji. Kazao im je da je u trenutku sklapanja njihovog braka s njima dvoma bio prisutan i Isus, koji želi s njima biti i u sve dane njihovog života, a to ne može bez zajedničke molitve i euharistije.

 

Liturgijsko pjevanje na susretu obitelji predvodio je župni zbor pod vodstvom Marije Kalafatović, a obitelji su čitali čitanja i molitvu vjernika. Jedan bračni par je upalio svijeću nacionalnog susreta obitelji u Splitu i Solinu koji će se održati u rujnu, a potom su bračni parovi obnovili svoja obećanja. Obitelji su na susretu također imali prigodu za sakrament Pomirenja.

 

 

A.T.

Fotografije i materijali: Boris Poluta

 

O događaju je izvješćeno i na mrežnoj stranici župe Pomoćnice kršćana u Orebiću.

 

Galerija slika