Dubrovačka Biskupija

Na Pepelnicu klasičari započeli misom korizmu

 

Početak korizmene priprave učenici Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića u Dubrovniku započeli su u srijedu, 14. veljače misom u školskoj kapelici. Misu s obredom pepeljenja predvodio je rektor Biskupskog sjemeništa i duhovnik gimnazije don Marin Lučić.

 

U punoj kapelici mladih i profesora predvoditelj slavlja je u svojoj korizmenoj poruci  podsjetio na riječi svetog Pavla o vremenu pomirenja s Bogom, o milosnome vremenu pomirenja i spasa.

 

Rekavši kako nam Gospodin daje četrdeset dana kako bismo se mogli pripremiti za slavlje Uskrsa naglasio je kako u ovom vremenu posta i nemrsa nas Bog želi podsjetiti da čovjek ne živi samo o kruhu i vodi nego i o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.

 

Govoreći o postu propovjednik je podsjetio na Kristove riječi da kad postimo ne budemo smrknuti nego da namažemo lice i budemo radosni. Time nam Krist želi reći da ovo nije vrijeme tuge već radosti. Iako će u središtu našeg razmišljanja biti križ biti ćemo svjesni da ono što je on za nas učinio ljubeći nas je nama poziv na radost. Zato u ovom vremenu korizme trebamo vidjeti što je Krist učinio za nas, a za to je dovoljno da vidimo križ na kojem je raspet za nas. Ništa nema smisla ako u tom križu ne prepoznamo Kristovu ljubav, tada ne možemo postiti niti moliti, ne možemo davati milostinju jer tada ne shvaćamo što zapravo radimo. Zato prvo moramo shvatiti Božju ljubav, odnosno što je Bog napravio za nas a zatim a zatim se upitati što ja mogu učiniti za Gospodina. Zasigurno ne možemo Gospodinu nadoknaditi ni uzvratiti u potpunosti ali možemo biti njegova prisutnost u ovome svijetu.

 

Zato u ovoj korizmi ne smijemo ostati na površini i reći „ja ću se odreći čokolade ili mobitela ili interneta“ jer nas odricanje mora potaknuti da dođemo u odnos s Gospodinom. Primjerice ako se odričemo mobitela, interneta da to slobodno vrijeme ispunimo u molitvi kako bi ta odricanja dovela do dubljeg odnosa s Gospodinom.

 

Potaknuo je mlade da ne čekaju Veliku srijedu i Veliki petak da se ispovjede već da odmah s Gospodinom krenu u borbu sa svojim grijehom.

 

Za vrijeme korizme  u kapelici škole će biti izložen Presveti Oltarski Sakramenat petkom od 7.30 do 8.00 sati.

 

Na misi su profesori i učenici pristupili obredu pepeljenja i tako započeli korizmu.

 

Mario Macan