Dubrovačka Biskupija

Pepelnica diljem biskupije

 

U svim župama i samostanskim crkvama diljem Dubrovačke biskupije vjernici su na Čistu srijedu ili Pepelnicu, 14. veljače pristupili obredu pepeljenja kako bi i na taj način započeli korizmeno vrijeme posta, molitve i djela milosrđa.

 

Vjernici župe sv. Marka u Korčuli na Pepelnicu navečer ispunili su svoju katedralu, te skrušeno i pokornički započeli sveto korizmeno vrijeme koje u Korčuli ima posebno mjesto u mislima i srcima župljana, jer ih potiče na molitvu i brojne tradicijske korizmene pobožnosti. Svečanu misu služio je župnik  don Frano Kuraja, okružen svojim brojnim ministrantima. Sam čin pepeljenja pjevanjem je popratio mješoviti katedralni zbor, koji je pjevao pokornički psalam „Smiluj se meni, Bože" po starom korčulanskom napjevu.

 

U popodnevnim satima Pepelnice u samostanu sv. Josipa na Babinom Kuku u Dubrovniku okupilo se tridesetak vjernika na misi s obredom pepeljenja. Predvoditelj slavlja don Mirko Maslać je u svojoj propovijedi naglasio kako naša dnevna molitva ne znači ništa ako smo nekome digli pozdrav i stalno smo u svađi. Potaknuo je vjernike da se duhovno obratite u ovoj korizmi.

 

U župi Velike Gospe u Rožatu misu je slavio i na njoj propovijedao fra Drago Ljevar, župni vikar. Poslije homilije fra Jozo Sopta, župnik i vikar Ljevar su imali obred pepeljenja riječima: “Obratite se i vjerujte Evanđelju.“

 

Vjernici i bratimi župe Očišćenja Marijina u Smokvici također su na Pepelnicu pristupili pepeljenju. Misno slavlje predvodio je župni upravitelj don Mihael Čavlek.

 

Napomenimo i da u korizmenom vremenu u crkvama počinje pobožnost križnog puta.

 

Đuro Čehovski, Mato Kralj, Župa Rožat, Župa Smokvica, A.T.