Dubrovačka Biskupija

Vjeroučitelji na stručnom skupu izabrali predstavnike za Povjerenstvo za mandate

 

Stručni skup za vjeroučitelje Dubrovačke biskupije na temu „Brak i obitelj u društvu i Crkvi danas“ održan je u subotu, 17. veljače u bivšem samostanu sv. Klare u Dubrovniku.

 

Specifičnost ovog stručnog skupa je što je na njemu održano i glasovanje na kojem su vjeroučitelji izabrali dvoje vjeroučitelja koji će biti članovi biskupijskog Povjerenstva za dodjelu mandata i premještaje, po prvi puta osnovanog u Dubrovačkoj biskupije, a koje će se baviti pitanjem dodjele kanonskih mandata vjeroučiteljima za predavanje katoličkog vjeronauka, kao i pitanjima premještaja vjeroučitelja. Vjeroučitelji su izabrali Željanu Lučić i Iva Kralja. Naknadno će biskup izabrati i drugih dvoje članova Povjerenstva, također između vjeroučitelja Dubrovačke biskupije.

 

„Brak i obitelj pred suvremenim društvenim mijenama“

 

Predavanje na temu „Brak i obitelj pred suvremenim društvenim mijenama“ održao je socijalni pedagog dr. Toni Maglica koji je kazao da društvo mijenja obitelj, ali i da obitelj može mijenjati društvo. Istaknuo je da uslijed različitih čimbenika danas više ne postoji samo tradicionalna obitelj, no donio je i rezultate istraživanja koji pokazuju da više razlaza ima kod konkubinata, nego kod tradicionalnih obitelji. Govoreći o važnosti definiranja određenih pojmova, kazao je da ako je sve brak i obitelj, onda brak i obitelj postaju ništa. Siromaštvo je istaknuo kao jedan od značajnih problema kod obitelji u Hrvatskoj, a za razvod je kazao da je stresan, posebno za djecu. Govoreći o medijima i tehnologiji, kazao je da oni sami po sebi nisu problematični, već da je to njihova upotreba. Donio je i zanimljivu usporedbu: kao što se dijete uči kako prelaziti cestu na putu do škole, a nakon nekog vremena djetetu se da sloboda da samo ode u školu, tako je i s medijima, djetetu treba pokazati kako se služiti medijima, podučiti ga, a nakon toga dati mu slobodu, ali ipak uz određeni nadzor i kontrolu.

 

Kazao je da bi djetinjstvo djece mlađe od 5 godina trebalo biti ispunjeno aktivnom igrom i kvalitetnim obiteljskom životom kako bi se ona pravilno razvijala, odnosno kako ne bi zaostajala u razvoju vještina poput govora i kreativnog razmišljanja, ali je primijetio da ovisnost o tehnologiji može zahvatiti i roditelje, tj. da se ne bi smjelo događati da se djeca natječu s pametnim telefonima za roditeljsku pažnju. Na kraju je istaknuo važnost autentičnog kršćanstva i u kontekstu braka, kazavši da nitko nije imun na ljubav, prihvaćanje i zagrljaj.

 

O apostolskoj pobudnici Amoris laetitia

 

Predavanje „Brak i obitelj u svjetlu Apostolske pobudnice Amoris laetitia“ održala je dr. Jadranka Garmaz, koja je kazala da je ovaj dokument specifičan po tome - budući da su crkveni dokumenti najčešće manifesti - što želi biti konkretna pomoć, te u tome uspijeva jer je veoma jednostavan i pitak, poput romana. Kazala da se iz ovog dokumenta zaključuje da je dobrobit obitelji presudna za budućnost Crkve. Istaknula je da dokument stavlja naglasak na roditelje kao prve vjerovjesnike vlastitoj djeci, što je suprotno danas prevladavajućem mentalitetu delegiranja odgoja, mentalitetu u kojem roditelji tu svoju obvezu odgoja delegiraju na školu, Crkvu i ostale institucije.

 

Predavanje na temu „Odgojno-katehetska zadaća obitelji u svjetlu Amoris laetitia“ održao je dr. don Mihael Prović. Istaknuo je da je riječ o kompromisnom dokumentu između progresivne i konzervativne krajnosti, te da je to dokument koji je potaknuo da se neka pitanja jave i da se o njima ozbiljno raspravlja. Također, kazao da ovaj dokument ne nudi konačna rješenja, već poručuje upravo to da se ne čekaju takva rješenja, već da se i sami uključimo u proces pronalaženja rješenja. Kazao je da je u svjetlu Božje riječi potrebno tumačiti i težiti dijalogu i jedinstvu, težiti nježnosti u obitelji, te se suočiti s različitim problemima. Među problemima suvremene (katoličke) obitelji posebno je istaknuo individualizam.

 

Vjeroučiteljima se obratio i zahvalio im don Hrvoje Katušić, pročelnik Katehetskog ureda i generalni vikar Dubrovačke biskupije. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić kazao je da dokument Amoris laetitia ističe da je je potrebno pratiti, razlučivati i integrirati, no da to nije zadaća samo biskupa, već svih vjernika. Kazao je također da Crkva nije ta koja bi isključivala, već upravo suprotno, ona koja bi uključivala.

 

Viša savjetnica za Vjeronauk splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje prof. Sabina Marunčić potaknula je okupljene vjeroučitelje da se uključe u raspravu o kurikulu katoličkog Vjeronauka, upoznala ih je s provedbom ankete o stručnom skupu koju su vjeroučitelji na kraju ispunjavali, a potaknula ih je i na organizaciju projektnog dana na temu obitelji u njihovim školama.

 

Pedagošku radionicu  „Obitelj kao sveprožimajući sadržaj vjeronaučne nastave“ održao je bračni par, vjeroučitelji Tončica i Ivo Govorko, koji su kroz zanimljive primjere i probleme vjeroučitelje potaknuli na traženje različitih rješenja.

 

Stručni skup su organizirali Katehetski ured Dubrovačke biskupije i splitska podružnica Agencije za odgoj i obrazovanje.

 

Šime Zupčić

Fotografije: Ljudevit Cikojević