Dubrovačka Biskupija

Trodnevnu korizmenu duhovnu obnovu u Orebiću predvodio fra Josip Ikić

 

Župa Pomoćnice kršćana u Orebiću u korizmenom vremenu organizirala je od petka, 16. veljače do nedjelje, 18. veljače posebnu trodnevnu duhovnu obnovu, koju je, i ovaj put, vodio fra Josip Ikić, profesor iz Visokog.

 

Obnova je započela u petak popodne kada je bila mogućnost za ispovijed i razgovor s voditeljem obnove, a također je ispovijedao i župnik don Marko Stanić. Kako je ovo bio korizmeni petak kao pripravu za misno slavlje vjernici su molili pobožnost križnog puta. Razmatranja su čitali vjeroučenici pod vodstvom vjeroučiteljice Anite Vranješ Vidović, a pjevanje je predvodio župni zbor s orguljašicom s. Anitom Sučić. Za vrijeme mise voditelj obnove je, u svjetlu Kristove muke i njegovog nošenja križa, ukazao na potrebu spoznanja i prihvaćanja vlastitog životnog križa i dragovoljnog njegovog nošenja. Nakon mise profesor Ikić je molio nad pojedincima i polaganjem ruku dijelio blagoslov.

 

Drugog dana obnove, u subotu, mogućnost za ispovijed je bila od devet do jedanaest sati, a potom je bio susret s mladima ove župe. Prisutno je bilo četrdesetak učenika osmog razreda te prvog i drugog razreda srednje škole. Prema prispodobi o rasipnom sinu predvoditelj duhovne obnove govorio je mladima o životu općenito, o usponima i padovima, a posebno o bezgraničnoj ljubavi Oca nebeskog prema svakom svom djetetu.

 

U poslijepodnevnim satima vjernici su se također mogli ispovjediti, a prije mise molila se krunica. Iza mise i homilije bilo je klanjanje pred Presvetim i blagoslov. I ovog drugog dana obnove, kao i prvog, bili prisutni pojedini vjernici iz drugih župa, od Korčule do Konavala.

 

Obnova je završila nedjeljnom misom u 10 sati, koju je, u zajedništvu sa župnikom i dekanom Stanićem, predvodio profesor Ikić. Iako je bilo dosta loše vrijeme, kiša i vjetar, okupio se lijepi broj vjernika. U homiliji je propovjednik govorio, u svjetlu Isusove kušnje u pustinji i njegovog odlučnog odbijanja zloga, posebno o našoj pustinji i našim životnim kušnjama, izvijestili su na mrežnim stranicama župe Pomoćnice kršćana u Orebić.

 

U više fotogalerija na stranicama župe možete pogledati kako je bilo na korizmenoj duhovnoj obnovi.

 

A.T.