Dubrovačka Biskupija

Osojnik: Kanonski pohod biskupa župi koja zrači nadom, radošću, pozitivnošću

 

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pohodio je župu sv. Jurja na Osojniku od 16. do 18. veljače. Ovaj pohod dio je njegovih kanonskih pohoda dekanatu Dubrovnik 1 koje je započeo prošle godine.

 

Prvog dana boravka na Osojniku, u petak, 16. veljače, biskup je posjetio dječji vrtić „Ježić“ i Područnu osnovnu školu Osojnik. Djeca s odgojiteljicama i odgojiteljicama u vjeri radosno su ga dočekala, a tu svoju radost izrazili su pjesmama i recitacijom. Učenici u osnovnoj školi su imali nastavu pa se biskup s djecom i učiteljicama samo kratko pozdravio.

 

Drugog dana u poslijepodnevnim satima dubrovački biskup je posjetio dvije obitelji, a zatim u crkvi sv. Jurja predvodio križni put i misu. Nakon mise druženje vjernika s biskupom nastavljeno je u župnoj dvorani.

 

Isus je nadvladao kušnje, možemo i mi

 

Biskup Uzinić je također predvodio nedjeljno misno slavlje u prepunoj župnoj crkvi te je tijekom propovijedi uputio neke poruke župljanima ove župe kako bi se što bolje nosili s izazovima budućnosti.

 

Tumačeći Markov ulomak o Isusovoj kušnji u pustinji objasnio je simboliku broja četrdeset te istaknuo kako evanđelist Marko ništa ne govori o sadržaju Isusovih kušnji pa tako omogućuje vjernicima da u Isusovim kušnjama mogu prepoznati svoje vlastite. „Krštenjem smo s Bogom sklopili savez, postali smo njegovi sinovi i kćeri, ali time nismo postali savršeni. To ne znači da možemo kroz život hodati bezbrižno, misliti da nas se ništa ne možete dotaknuti, da samom činjenicom što smo kršteni da smo spašeni.  I dalje smo slabi i grešni ljudi koji mogu biti kušani i kao takvi možemo pasti. Pa zato trebamo imati suosjećanja i za druge koji su isto tako slabi i grešni ljudi“, rekao je biskup te nastavio kako Isus u kušnjama nije pao, ali da mi možemo pasti. „Isus je pobijedio kušnje.  Iz njegovog primjera možemo naučiti da i mi možemo pobijediti kušnje u pustinjama vlastitog života.“

 

U tom kontekstu biskup se osvrnuo i na pastoralni pohod župnoj zajednici na Osojniku, te kazao kako ova zajednica zrači nadom, radošću, pozitivnošću. „Razlog za to je vaša otvorenost životu, vaša sloga, vaša navezanost na tradiciju, vaša ljubav prema vašem mjestu, župnoj zajednici, Crkvi, vaša želja da budete uključeni…To vas čini sigurnijima i otpornijima na kušnje ovog vremena u kojem živimo. Vaša tradicionalna kršćanska sredina vas čini više zaštićenima“, istaknuo je biskup Uzinić.

 

No, bilo bi opasno misliti da je to dovoljno da bi mogli odoljeti svim izazovima svijeta i vremena u kojem živimo. „Kušnje dolaze na različite načine i kucaju na vaše živote, živote vaših obitelji, djece, mladih, župne zajednice, mjesta… Kušnje su naša stvarnost, a toj stvarnosti nitko ne može odoljeti. Ona dolazi iz činjenice da živimo u sekularnom, pluralnom društvu, pa ono što nas je do sada činilo na svoj način kršćanskom sredinom sve manje je stvarnost u koju se možemo pouzdati jer smo sve manje kršćanska sredina i kršćansko društvo“, rekao je biskup te pohvalio ovu zajednicu zbog njihovog načina života.

 

„Ne bih htio da se uzoholite, ali vaša župna zajednica u mnogim stvarima može poslužiti kao primjer drugima. Doista cijenim vašu angažiranost i zauzetost kako na društvenoj razini u brizi da vaše mjesto napreduje, ne stajanje sa strane i prepuštanje stvarima da teku kako hoće, tako i na crkvenoj razini kroz vašu brigu za crkvu i zajednicu, a to može biti poticaj drugima.“

 

Još više raditi na osobnoj vjeri kako bi se odolilo kušnjama ovog vremena

 

Potom je dodao kao to ipak nije dovoljno da bi se odolio kušnjama ovoga vremena i prostora koje dolaze i u ovu zajednicu raznim putevima. „Potrebno je sve više raditi na osobnom odnosu s Bogom da bi ova zajednica mogla odoljeti iskušenjima i izazovima“, kazao je biskup te im preporučio kateheze ne samo za djecu i mlade nego i za odrasle, zatim obiteljsku i osobnu molitvu, čitanje Svetog pisma i produbljivanje spoznaja, kao i redovito sudjelovanje na nedjeljnoj euharistiji kroz koje mogu još više rasti.  Dodao je i da su, prema riječima župnika, upravo po sudjelovanju na euharistijskim slavljima iznad prosjeka.

 

„Što nam je činiti ako smo pali, ako nismo dovoljno odoljeli kušnjama? Potrebno je pogledati u Isusa, pogledat njegov primjer i u tome otkriti da je moguće drukčije, da je moguće pobijediti“, kazao je biskup te potaknuo na dublje proživljavanje svoje vjere i obraćenje uz pomoć praksi korizmenog vremena molitve, milostinje i posta, kako bi se išlo ususret proslavi Uskrsa.   

 

Dubrovački biskup također se susreo s članovima Župnog ekonomskog i pastoralnog vijeća i tako se imao prigode još bolje upoznati s načinima kako djeluje ova župa u kojoj su vjernici jako aktivni i odgovorni za život župne zajednice.

 

Upravitelj župe don Jerko Ban pratio je biskupa tijekom kanonskog pohoda te mu na kraju zahvalio na dolasku i pastirskoj brizi i zainteresiranosti da bolje upozna život Sočana i Salačkih.

 

A.T.

Fotografije: don Jerko Ban