Dubrovačka Biskupija

Preminio fra Stjepan Pupić Bakrač, dugogodišnji župni vikar u Rožatu

 

U noći s 28. veljače na 1. ožujka preminuo je u bolnici na Firulama u Splitu fra Stjepan Pupić Bakrač, dugogodišnji član samostana i župni vikar u župi Velike Gospe u Rožatu, izvjestili su na mrežnoj stranici župe. Umro je u 80-oj godini života, a bio je član Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru. Fra Stjepan je u Rožatu djelovao od 1985. do 1994. godine.


"Njegov rad u ovoj župi bit će zapamćen po zauzimanju za obnovu župe. U prvom redu je radio na obnovi pojedinih crkava i kapela. Njegovom zaslugom obnovljene su crkve sv. Nikole u Dračevu selu, crkva Presvetog Trojstva u Šumetu ta nakon ratnih razaranja obnova crkve Matice u Rožatu.


Posebno će biti zapamćeno njegovo djelovanje za vrijeme agresije na Dubrovnik. Zajedno sa župnikom fra Franom Delić izbjegao u samostan Male braće u Gradu odakle su obojica redovito dolazili u župu Rožat da budu na usluzi vjernicima koji su ostali pod okupacijom. Tako je bilo sve do 26. svibnja 1992. kada je Rijeka dubrovačka oslobođena. Prošle godine obojica franjevaca su bila u Komolcu na obilježavanja 25. godišnjice oslobođenja Rijeka Dubrovačke.


Fra Stjepan se bavio i pisanjem. Neki od njegovih tekstova objavljeni su u listu 'Rožat'", napisao je sadašnji župnik fra Josip Sopta.


Sprovod pokojnika bit će u subotu, 3. ožujka u Splitu na groblju  Lovrinac u 12 sati, a misa zadušnica u samostanu na Poljudu nakon sprovoda.