Dubrovačka Biskupija

Islamski i katolički vjeroučitelji zajedno obišli molitvene prostore četiriju vjerskih zajednica u Dubrovniku

Islamski i katolički vjeroučitelji iz Livna iz susjedne Bosne i Hercegovine posvjedočili su konkretan međureligijski dijalog zajedničkim dolaskom u Dubrovnik gdje su u četvrtak, 1. ožujka zajedno posjetili molitvene prostore četiriju vjerskih zajednica u Dubrovniku: pravoslavne, islamske, židovske i katoličke.

 

U pravoslavnoj crkvi Svetog Blagovještenja dočekao ih je đakon Miroslav Bošković koji ih je upoznao s poviješću crkve i vjerskim životom pravoslavaca u Dubrovniku. O umjetničkom značaju crkve govorio im je povjesničar umjetnosti Ivan Viđen. Nakon toga vjeroučitelji su posjetili islamsku džamiju u kojoj ih je dočekao Salkan efendija Herić, te su tu islamski vjeroučitelji imali i molitvu. U židovskoj sinagogi, ovoj drugoj u Europi po starosti aktivnoj sinagogi govorila je Andrea Tošović, a uz sinagogu vjeroučitelji su posjetili i muzej. Na kraju su posjetili katoličku katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje im se ponovno pridružio povjesničar umjetnosti Viđen, te im predstavio umjetničku i građevinsku vrijednost katedrale. Vjeroučiteljima se u katedrali obratio i generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić koji je ukazao na važnost svjedočanstva međureligijskog dijaloga.

 

Vjeroučitelji su ovim zajedničkim izletom i druženjem, te posjetom četirima dubrovačkim sakralnim prostorima, vlastitim primjerom pokazali važnost međureligijskog dijaloga i suradnje.

 

Vjeroučitelji su Dubrovnik posjetili u organizaciji Odbora za međureligijsku suradnju iz Livna, a voditelj ove organizacije je bio predsjednik navedenog odbora Dinko Periša.

 

Šime Zupčić