Dubrovačka Biskupija

Čestitka biskupa Uzinića don Petru Paliću, imenovanom hvarskom biskupu

 

Povodom imenovanja don Petra Palića, svećenika Dubrovačke biskupije, hvarskim biskupom dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputio je novoimenovanom biskupu čestitku u kojoj, uz ostalo, piše: “Danas se u meni, a vjerujem i u cijeloj Dubrovačkoj biskupiji, miješaju dvostruki osjećaji, slično kao u roditelja koji se raduje što se njegovo dijete ostvaruje u onom planu koji Bog ima s njim, ali i tuguje jer zna da za njega to istovremeno znači i rastanak.”

 

“S ovim pomiješanim osjećajima radosti i tuge, želim Ti – uime vjernika, posvećenih osoba i svećenika Dubrovačke biskupije, a osobito u osobno ime - zahvaliti za dvadeset i dvije blagoslovljene godine svećeničke službe u Dubrovačkoj biskupiji i posebno za šest godina u službi generalnog vikara, kad si sa mnom nosio prve i zahtjevne godine moje biskupske službe. S nadom da će Ti to barem malo pomoći u godinama koje slijede, rado Ti, uime svih nas, također izražavam čestitke i najbolje želje za Tvoje novo poslanje, pridružujući se svima onima koji danas mole za Tebe i Tvoje biskupsko služenje Crkvi Kristovoj u onom njezinom 'trootočnom' dijelu koji se zove Hvarska biskupija”, stoji u čestitki.

 

Na kraju je biskup Uzinić poželio novoimenovanom hvarskom biskupu da ga prati Božji blagoslov i nebeski zagovor Blažene Djevice Marije i sv. Stjepana I., pape i mučenika, zaštitnika Hvarske biskupije.

 

Na dan svog biskupskog imenovanja don Petar Palić uputio je poruku svom dosadašnjem ordinariju dubrovačkom biskupu Mati Uziniću. U poruci piše kako „s osjećajima poniznosti i potpunim povjerenjem u Gospodina, koji vodi naše putove, prihvaća i ovaj današnji događaj“, te biskupu Uziniću zahvaljuje na povjerenju koje mu je iskazao imenujući ga svojim generalnim vikarom, a onda i dajući svoj blagoslov za preuzimanje službe generalnog tajnika.

 

Poruku zaključuje riječima: “Neka se Gospodin trajno proslavljuje po mom životu, a vjerujem da mogu računati i na Vašu podršku u izazovima koje ova služba stavlja preda me. Hvala Vam. I prenesite moju ljubav i zahvalnost svim svećenicima, redovnicima i redovnicama i vjernicima MOJE biskupije”.

 

Angelina Tadić