Dubrovačka Biskupija

Isusovci u priopćenju o događajima u njihovoj crkvi u Dubrovniku

 

Povodom sablažnjive zlorabe prostora isusovačke crkve Sv. Ignacija Lojolskoga u Dubrovniku, u svrhu snimanja dokumentarnog filma njemačke produkcije „The Colour Nude", Hrvatska pokrajina Družbe Isusove izražava žaljenje i pogođenost što su taj sveti prostor i dobra volja dubrovačke Rezidencije Družbe Isusove da tu, jednu od najljepših baroknih crkvi u Hrvatskoj, učini dostupnom moliteljima i posjetiteljima, zlorabljeni za primitivni i svetogrdni aktivizam pod krinkom umjetnosti. Kao što je ranije bilo rečeno, nitko od uključenih aktera nije tražio dopuštenje za fotografiranje i snimanje u Crkvi, niti bi ga za neprikladnu svrhu ikada dobio, objavili su u petak, 9. ožujka oci isusovci a prenijela je Izvještajna katolička agencija Zagreb.


U četvrtak 8. ožujka, nakon nadoknade za čin oskvrnuća i blagoslova, crkva Sv. Ignacija vraćena je u liturgijsku uporabu. Zahvaljujemo dubrovačkom biskupu Mati Uziniću, na brzoj i učinkovitoj reakciji na sablažnjivi čin te na predvođenju obreda blagoslova. Podržavamo također akciju pravosudnih organa Republike Hrvatske da se pravnim sredstvima pošalje upozorenje svima koji se ne susprežu vrijeđati kršćanske vjernike i svetinje u svrhu vlastite samopromocije.


Pridružujemo se pozivu oca Biskupa medijima da ne objavljuju neprimjerene fotografije koje su nastale u dubrovačkim sakralnim objektima. Naime, postoje naznake da su i druge dubrovačke crkve zlorabljene s istom ili sličnom nakanom u zdanje vrijeme, ali i prije nekoliko godina. Podržavamo također inicijativu da se osigura nadzor nad svetim prostorima na području Dubrovačke biskupije. Očekujemo i podršku civilne uprave, budući da su crkveni prostori kao vrijedni kulturni spomenici važan dio turističke ponude. Svakako nam je stalo da crkva Sv. Ignacija Lojolskoga u Dubrovniku ostane bez naplate dostupna moliteljima i posjetiteljima, kao što je dosad bilo, dokle god to bude moguće.


Zahvaljujemo svim vjernicima koji su se u velikom broju odazvali na euharistijsko klanjanje i misu povodom blagoslova Crkve.


Isusovački red je u Dubrovnik došao nedugo nakon osnivanja, već 1559. godine. Crkvu isusovačkog kolegija i rezidencije, posvećenu osnivaču Družbe Isusove sv. Ignaciju Lojolskome, projektirao je arhitekt i slikar svjetskoga glasa, časni brat isusovac Andrea Pozzo, a dovršena je 1725. godine. Nakon ponovne uspostave Družbe Isusove u 19. stoljeću, isusovci u Dubrovniku bez prekida pastoralno djeluju od 1852. godine do danas. Budući da su obrazovali mnoge dubrovačke velikane, poput Ruđera Boškovića, Ivana Gundulića, Marina Getaldića, Luke Sorkočevića, bitno su pridonijeli kulturnom identitetu Grada, navodi se u priopćenju koje potpisuje provincijal o. Dalibor Renić, S.J.