Dubrovačka Biskupija

Biskupovo pismo: Poziv na hodočašće na grob bl. Alojzija Stepinca (misa 17.3. u 12 sati)

 

 

Drage sestre i braćo u Dubrovačkoj biskupiji,

dragi iseljenici i studenti iz Dubrovačke biskupije u Zagrebu i okolici!

 

Ove godine obilježavamo 120. godišnjicu rođenja i 20. godišnjicu proglašenja blaženim zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca. Tim povodom želimo hodočastiti na Blaženikov grob, moleći njegov zagovor za sve nas, naše obitelji, župne i biskupijsku zajednicu, cijelu domovinu.

 

Proglašavajući blaženim kardinala Stepinca, 3. listopada 1998., sveti papa Ivan Pavao II, između ostalog je kazao: „Svojim ljudskim i duhovnim životnim putem blaženi Alojzije Stepinac svojemu narodu pruža svojevrsni kompas da bi se znao orijentirati.“ Za vrijeme svog pastoralnog pohoda Zagrebu, 5. lipnja 2011., njegov nasljednik papa u miru Benedikt XVI će ovome dodati: „Zasluge tog nezaboravnog Biskupa bitno proizlaze iz njegove vjere: u svojem je životu uvijek čvrsto upravljao pogled na Isusa i Njemu se uvijek suobličavao, sve do toga da je postao živa slika Krista, pa i Krista patnika.“ Ovim hodočašćem koje se odvija u korizmenom vremenu želimo potaknuti mislima dvojice papa kao biskupijska zajednica iznova pokušati otkriti „Stepinčev kompas“ vjere usklađen s vremenom u kojemu živimo.

 

Polazeći od ovoga sve vas, drage sestre i braćo, pozivam na ovaj naš zajednički hodočasnički put, bilo fizički, bilo u duhu i molitvi. Osobit poziv upućujem svim našim iseljenicima i studentima koji žive u Zagrebu i okolici, da nam se, u subotu 17. ožujka 2018. godine, pridruže na euharistijskom slavlju koje ćemo u 12:00 sati slaviti u zagrebačkoj katedrali.

 

Upirući čvrsto svoj pogled u Krista Gospodina, nasljedujući primjer blaženog kardinala Alojzija Stepinca, postanimo i mi živa slika Isusa Krista! S tom vas željom sve srdačno pozdravljam zazivajući na vas Božji blagoslov i zagovor Blažene Djevice Marije, sv. Vlaha, našeg parca i bl. Alojzija Stepinca!

 

S poštovanjem u Kristu vam odani,

          

             Mate Uzinić,

            dubrovački biskup