Dubrovačka Biskupija

Osnivanje župe Svetog Križa u Gružu prije 50 godina, vrijeme je pokazalo, bila je dobra odluka

Povodom 50. obljetnice osnutka župe Svetog Križa u Gružu u Dubrovniku u subotu, 24. ožujka, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodio je misu u župnoj crkvi u suslavlju sa župnikom fr. Mihaelom Marijom Toljem i novim priorom dubrovačkog dominikanskog samostana fr. Tomislavom Kraljevićem.

 

Župnik Tolj je na početku s nazočnim vjernicima podijelio sadržaj iz župne kronike zabilježen uz ovaj datum prije 50 godina. Taj dan je bila 4. korizmena nedjelja, a u crkvi su za oltarom na misi u 9 sati bili tadašnji dubrovački biskup mons. dr. Severnin Pernek, provincijal o. Drago Kolimbatović, dubrovački prior fr. Jozo Mrkonjić te dvadesetak ministranata. Vjernicima je tada pročitan dekret o osnivanju nove župe Svetog Križa Gruž i imenovanju prvog upravitelja župe fr. Vinka Šesnića. Župnik Tolj je potom u cijelosti pročitao taj dekret u kojem se govori o razlozima ustanovljenja nove župe i navode se tadašnje njezine granice.

 

U propovijedi se biskup Uzinić osvrnuo na 50. obljetnicu župe te naglasio kako se vrijeme osnivanja župe koje je bilo u korizmi poklapa s njezinim titularom Svetim Križem, a koji se time uklapa i u ovo naše liturgijsko vrijeme u kojem se osobito razmišlja o otajstvu križa i svega onoga što se s tim u svezi dogodilo. Iz činjenice Kristova uskrsnuća nakon smrti, proizlazi i kršćanski navještaj po svem svijetu koji je došao sve do ove župne zajednice.

 

Osvrnuvši se na čitanja dana biskup je izdvojio misao proroka Ezekiela kako će od dva naroda, Izraela i Judeje, po povratku iz sužanjstva načiniti jedan narod. To je povezao s trenutkom osnivanja župe koja je nastala dijeljenjem, razdvajanjem jedinstva jedne župne zajednice, ali se pri tom nije dogodilo razjedinjenje nego se novim pristupom i djelovanjem otaca dominikanaca dogodila jedna nova povezanost i obogaćenje na novoj osnovi ove župne zajednice. Nakon 50. godina mi tu odluku smatramo dobrom odlukom, kazao je biskup i čestitao svima na obljetnici.

 

Potom je biskup tumačio misna čitanja te istaknuo misao o navještenim mesijanskim vremenima koja su vezana uz obećanje novog saveza, jedinstva, mira, a za koja mi kršćani vjerujemo da su se dogodila dolaskom Isusa Krista, da je on onaj kojeg su proroci navješćivali, da će on ujediniti, donijeti mir, da će se u njemu sklopiti novi, vječni savez, da je on ostvarenje tih starozavjetnih proročanstava. Iako su glavari svećenički i farizeji zazirali od Isusa jer su vidjeli da ruši njihovu moć, narod je u Isusovo vrijeme u njemu prepoznavao dolazak mesijanskih vremena.

 

Dalje je biskup govorio o tome kako je Isus raspršeni narod skupio u jedno i izvan očekivanja jer je sve koji u njega vjeruju povezao u jedan novi narod, u Crkvu čiji je svatko od nas dio. U tom narodu, u Crkvi, Krist je jedan pastir, jedan kralj, i on je u njoj trajno prisutan na različite načine. Onda se u nama i po nama, kao Crkvi, to ispunjenje proročanstava o mesijanskim vremenima događa i danas, kazao je biskup.

 

Ako je Isus ostvarenje starozavjetnih proročanstava o jedinstvu, vječnom miru, slozi, ljubavi, ako smo mi kao Crkva nastavak tog ostvarenje – kako to da to nije vidljivo u nama i u našoj povijesti?, upitao je biskup te naveo različite razjedinjenosti kroz povijest i ratove u kojima su i kršćani sudjelovali.

 

„Odgovor je danas i jučer jedan jedini“, istaknuo je biskup: „Da, u Isusu Kristu se dogodilo ostvarenje mesijanskih vremena. Da, Crkva je nastavak toga. Ali, nažalost, mi kao kršćani nismo i ne ispunjavamo na pravi način svoju zadaću. Mi nismo svjesni onoga što jesmo, nedovoljno smo upoznali to što jesmo i nismo spremni to što jesmo živjeti u međusobnim odnosima.“

 

Da to jedinstvo Kristovog naroda bude vidljivo u našem svijetu i vremenu trebamo se staviti na raspolaganje Kristu u ovom svijetu i vremenu, nastavio je objašnjavati biskup. Jedan od načina tog očitovanja je konkretna župna zajednica u kojoj živimo, koja je poslana i pozvana da unutar partikularne Crkve živi otajstvo Crkve kao zajednice u kojoj je Gospodin i dalje prisutan, u koju se ušatorio i koja se povezuje međusobno u izgradnji ljubavi i mira te se preko partikularne Crkve povezuje s općom Crkvom. Iako sama župa nije Crkva u pravom smislu riječi, ona živi s Kristom zajedništvo kroz sakramente, navještaj Riječi, djelotvornu ljubav i ona tako može biti na neki način ostvarenje onoga o čemu je govorio prorok Ezekiel, a što je svoju puninu imalo u Kristu i njegovom djelu spasenja te što se po nama i našoj uključenosti treba nastavljati u svijetu i vremenu u kojem živimo.

 

„Ja vjerujem da je kroz 50 godina ova župna zajednica zahvaljujući i pastirima i vjernicima koji su bili uključeni u nju, koji su je izgrađivali, to uspijevala činiti“, kazao je biskup.

 

Također je zahvalio svima koji su danas uključeni na razne načine u život ove župne zajednice, a osobitu zahvalnost je izrazio dominikanskoj provinciji koja je prije 50 godina preuzela brigu za ovu župnu zajednicu te svim svećenicima koji su ovdje djelovali i djeluju, kao i redovnicama dominikankama koje pomažu i na svoj način daju pečat. „Posebno zahvaljujem što su se dominikanci kroz ovih 50 godina trudili izgrađivati jedinstvo ove župne zajednice, što su se trudili biti graditelji mira kroz prenošenje vjere, ali i što su sve to nastojali prenijeti i sa svojim povezanošću s drugim župnim zajednicama,“ kazao je dubrovački biskup. Poželio je na kraju da se danas u ovoj župnoj zajednici očituju mesijanska vremena te da se ostave dobri temelji za one koji će nastaviti graditi.

 

Na misi je pjevao mješoviti župni zbor pod vodstvom profesorice Marije Brčić, a župljani su čitali misna čitanja i molitvu vjernika u kojoj se molilo i za sve pokojne ove župne zajednice.

 

Zlatni jubilej župe sv. Križa, Gruž (1968.-2018.) u Dubrovniku obilježava se nizom događanja kroz cijelu godinu. U tjednu uz samu obljetnicu od 19. - 23. ožujka održana je duhovna obnova za cijelu župnu zajednicu. Duhovnu obnovu pod nazivom „Vjerovati, slaviti, služiti, svjedočiti“ predvodio je fra Diego Deklić.


Angelina Tadić