Dubrovačka Biskupija

FOTOGALERIJA/Blaćani u Vazmenom trodnevlju na procesiji "Po gorah", a na Uskrs ophod s blagoslovom mjesta

 

Vazmeno trodnevlje

 

Slavlje Vazmenog trodnevlja u župi Svih svetih u Blatu započelo je na Veliki četvrtak 29. ožujka u večernjim satima. Svečano misno slavlje je u koncelebraciji s umirovljenim svećenikom don Stipom Kordićem predvodio dekan Korčulanskog dekanata i župnik Blata don Željko Kovačević, a misi je prethodio svečani ulazak bratima bratovštine Svih svetih i Svete Vincence pod zaštitom Srca Isusova.
Nakon homilije dekan Kovačević je tradicionalno oprao noge i podijelio buketić cvijeća dvanaestorici bratima i to po 6 bratima iz svake bratovštine.
Po završetku obreda pranja nogu uslijedila je pričest nakon koje su svećenici prenijeli posvećene hostije u kapelicu sv. Vincence gdje se od Cvjetnice do Velike srijede održalo tradicionalno 40satno klanjanje koje je završilo kraćom molitvom ispred „Božjeg groba“.

 

Istog dana u kasnim večernjim satima započela je i tradicionalna procesija "Po gorah" koju su predvodili bratimi obadviju bratovština. Za vrijeme trajanja procesije pjevao se "Gospin plač" i pjesma „Isusovim ranama“, a okupljeni vjernici su u procesiji obišli 14 kapelica i križeva koji se nalaze na području ove župe.Sutradan, na Veliki petak, Obrede Velikog petka u župnoj crkvi predvodio je dekan i župnik Kovačević u koncelebraciji s umirovljenim svećenikom Kordićem.
Obredi su počeli u tišini. Nakon prostracije župnika te klečanja svećenika, ministranata i ostalih vjernika ispred praznog oltara i otvorenog svetohraništa, nastavljena je služba riječi. Muku po Ivanu čitali su mladi čitači župe sa svojim mentorom i župnikom Kovećevićem.
Propovijed je održaodon Stipe Kordić. U sveopćoj molitvi molilo se za potrebe Crkve, kao i za vjernike drugih vjeroispovijesti i ateiste.
Obred otkrivanja križa također je predvodio župnik Kovačević, a svi sudionici obreda u župnoj crkvi su svojim dolaskom i ljubljenjem križa na Veliki petak izražavali svoje vjerničko suosjećanje s umirućim Kristom i vjeru da je na križu razapet Sin Božji.
Euharistijska služba sastojala se od pričesti dan ranije posvećenim hostijama. Nakon obreda u župnoj crkvi bila je predviđena procesija ulicama Blata, ali zbog kiše je ista skraćena ispod plokate te je predviđena pobožnost u cijelosti završila u župnoj crkvi.
U procesiji su uz ministrante, mješoviti župni zbor, mnogobrojni vjernički puk te bratovštine Svih svetih i Svete Vincence pod zaštitom Srca Isusova sudjelovali i Narodna glazba Blato te HGU Sveta Vincenca.Na Veliku subotu, 31.ožujka, u župnoj crkvi Svih svetih Vazmeno bdijenje predvodio je dekan Kovačević, a koncelebrirao je don Stipe Kordić.
Na samom početku Vazmenog bdijenja, svijetla u župnoj crkvi su bila ugašena, a kod zvonika ispred zapadnog ulaza u crkvu dekan Kovačević blagoslovio je oganj pomoću kojeg je upalio blagoslovljenu uskrsnu svijeću. Potom je dekan pronio uskrsnu svijeću kroz crkvu prema oltaru, a s te svijeće je vjernicima podijeljen plamen za njihove svijeće. Nakon njih su išli ministranti te bratimi iz obje bratovštine.
Hvalospjev uskrsnoj svijeći otpjevao je dekan Korčulanskog dekanata i župnik Blata don Željko Kovačević, dok su biblijske tekstove i psalme Službe riječi čitali vjeroučitelji te mladi čitači.
Dekan Kovačević blagoslovio je krsnu vodu te istom blagoslovio vjernike koji su na ovaj način obnovili krsna obećanja kojim se odriču Sotone i svih djela njegovih, pristajući uz Krista. Dekan Kovačević također je blagoslovio i s plamenom uskrsne svijeće po prvi put zapalio “obiteljsku svijeću“ i ime svih obitelji ove župe koja je posebno osmišljena za nadolazeći Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu.
Prije završnog blagoslova dekan Kovačević poželio je svim okupljenim vjernicima i njihovim obiteljima sretan i blagoslovljen Uskrs.

Nakon euharistijskog slavlja blagoslovio je hranu koju su vjernici donijeli na blagoslov.
Na svim obredima u Vazmenom trodnevlju pjevao je mješoviti župni zbor pod vodstvom s. Julijane Beretić.

 

Uskrs 2018.

 

Na uskrsnuo jutro u župi Svih svetih u Blatu služene su tri mise: jutarnja u samostanu Družbe Kćeri Milosrđa, a u župnoj crkvi dvije prijepodnevne i jedna večernja misa. Misu u samostanu Družbe Kćeri Milosrđa, kao i prvu misu u župnoj crkvi predvodio je don Stjepan Kordić, umirovljeni svećenik.

Svečanoj župnoj misi u 10 sati je prethodila tradicionalna uskrsna procesija s blagoslovom mjesta. Procesiju su uveličali bratimi i HGU Svete Vincence. Nakon procesije slijedila je misa, a župnik Kovačević je tradicionalno u propovijedi pročitao uskrsnu čestitku dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića.

Svečanost je dodatno uzveličao i obred krštenja drugog djeteta u obitelji Bosnić kojeg je podijelio dekan Kovačević. U sklopu obreda krštenja otac djeteta je na poziv predvoditelja i s plamenom uskrsne svijeće zapalio “obiteljsku svijeću“.
Na koncu svih misnih slavlja župnik blagoslovio je hranu koju su vjernici donijeli na blagoslov.
Nakon svečanog blagoslova krenula je procesija predvođena bratimima bratovština prema svetištu bl. Marije Propetog Isusa Petković, gdje je uslijedila prigodna molitva.

Večernju misu na Uskrs u župnoj crkvi predvodio je također dekan Kovačević, a na misi je pjevao župni zbor mladih Stope pod vodstvom s. Julijane Beretić.
Na kraju mise dekan Kovačević još jednom se obratio vjernicima čestitavši Uskrs, ali i zahvalivši svima koji su pomogli u organizaciji kako bi proslava Velikog tjedna, kao i samog blagdana Uskrsa protekla na najbolji mogući način.

 

Medijska grupa župe Blato