Dubrovačka Biskupija

'Apostoli' na Veliki četvrtak u Orebiću

 

U župi Pomoćnice kršćana u Orebiću tijekom Velikog tjedna vjernici su pobožno sudjelovali u liturgiji produbljujući tako svoju vjeru ali i čuvajući neke tradicionalne običaje. Mise i obrede predvodio je župnik i dekan Pelješkog dekanata don Marko Stanić, a liturgijsko pjevanje župni zbor pod vodstvom s. Anite Sučić.

 

Na Veliki četvrtak 29. ožujka slavljena je Misa večere Gospodnje s obredom pranja nogu učenicima. Ove godine učenici su bili: Vladimir Akmadžić, Mario Bakalić, Ivan Bravar, Ante Cibilić, Miroslav Kordić, Josip Mikulić, Ante Mrgudić, Ivo Popović, Ante Stanković, Mateo Stanković, Ivo Šimović i Ivica Turić. Kao spomen na ovu večer župnik je učenicima, kao i prethodnih godina, darovao molitvenik i krunicu. (Galerija 1)

 

U homiliji je župnik najprije objasnio tri glavne značajke Velikog četvrtka: ustanovu euharistije i svećeničkog reda i zapovijedi ljubavi, a potom je oslikao situaciju u dvorani posljednje večere, apostrofirajući apostole Petra i Judu. Petar ostaje uz Isusa, a Juda odlazi od njega i to odlazi u noć. „Najteže što se čovjeku može dogoditi jest vraćanje iz svjetla u tamu, iz milosti u nemilost, iz ljubavi i prijateljstva u izdaju!“, istaknuo je župnik.

 

Obred prijenosa Presvetog iz svetohraništa na pripravljeno mjesto, gdje je uprizoren „Božji grob“, bio je na kraju mise, a potom je za učenike i druge suradnike, kako je i običaj na Veliki četvrtak, bila večera: janje na ražnju, gorko zelje i kruh. (Galerija 2)

 

Na Veliki petak i na Veliku subotu vjernici su također sudjelovali u obredima i vazmenom bdijenju unatoč vjetrovitom i kišnom vremenu, a na Uskrs su do kraja ispunili lijepo okićenu župnu crkvu i s punim srcem pjevali uskrsne pjesme.

 

Nakon kađenja oltara i uskrsne svijeće uz pozdrav i najljepše želje za Uskrs, župnik Stanić je posvijestio istinu Isusova uskrsnuća, riječima A. E. Miroljuba: „On uskrsnu kako reče iz trodnevnog groba svoga; na utjehu, na veselje čovječanstva žalosnoga. On uskrsnu kako reče da nam grešne duše spasi: Aleluja, aleluja – veseli se čuju glasi. On uskrsnu kako reče iz svog groba svojom moći, da kršćanstvu sunce grane iza duge, tamne noći. Spomen tvoga uskrsnuća mi slavimo Božji Sine, al' sa vrućom molbom, željom da i drugo skoro sine. Moga roda slava stara još u starom grobu leži, a nepravda kleta zloba, na njemu još kamen teži. Odvali ga, Gospodine, moj te narod moli vruće; nek' osvane željkovano, ovo drugo uskrsnuće!“

 

U homiliji je predstavio uskrsnu čestitku dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, a na kraju mise, prije nego je zbor zapjevao „Kraljice neba, raduj se, aleluja!“, zahvalio je svim dobročiniteljima, želeći i ovog Uskrsa svima Božji blagoslov i svako dobro! (Galerija>)