Dubrovačka Biskupija

Podjelom krizme na Mljetu započela ovogodišnja podjela tog sakramenta mladima

Podjela sakramenata Potvrde u Dubrovačkoj biskupiji započela  je ove godine na otoku Mljetu, u župnoj crkvi sv. Vlaha u Babinom Polju gdje je na Nedjelju Božjeg Milosrđa 8. travnja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić krizmao 16-ero kandidata za ovaj sakrament.

 

Sakrament Potvrde u nazočnosti kumova, roditelja, obitelji, prijatelja i župnika don Stipa Zadra primili su mladi iz sve tri župe otoka Mljeta: sv. Vlaha u Babinom Polju, sv. Antuna, opata u Maranovićima i Velike Gospe u Goveđarima.

 

Na početku su krizmanici pozdravili biskupa i zahvalili mu na dolasku kao i na tome što će im podijeliti sakrament u kojem će na poseban način primiti Duha Svetoga.

 

U propovijedi je dubrovački biskup govorio o znakovima Isusove muke kao dokazima njegova uskrsnuća, o čemu je govorila zgoda iz evanđeoskog ulomka. „Evanđelist ne insistira slučajno na znakovima Isusove muke kao dokazu uskrsnuća. On zna da svi koji žele vjerovati u uskrsnuće imaju potrebu vidjeti i dodirnuti znakove Isusove muke“, kazao je biskup te dodao kako i današnji vjernici imaju potrebu za tim znakovima da bi vjerovali. Izdvojio je i objasnio tri načina na koja vjernik danas može vidjeti te znakove, a oni su vidljivi u zajednici okupljenoj na nedjeljnoj euharistiji, zatim u slušanju i čitanju Svetog pisma te u ljubavi i zajedništvu koji vladaju u kršćanskoj zajednici.

 

„Mnogi iz Crkve odlaze jer sami ne žive prva dva načina na koja je moguće i danas susresti Isusa uskrsloga i dodirnuti znakove njegove muke i povjerovati u njegovo uskrsnuća, odnosno jer ne dolaze na misu, ne slušaju i ne čitaju evanđelje“, primijetio je biskup a kao mogući razlog tome naveo je i život Crkve i život kršćana. Da bi se to mijenjalo svatko je na svoj način, pa i sami krizmanici, pozvan preuzeti svoj dio odgovornosti za Crkvu i za to da se iz Crkve ukloni ono što joj ne priliči. Biskup je također pozvao sve okupljene vjernike da prvo sami „ponovno dotaknu Isusa i njegove rane“, sami povjeruju u Isusovo uskrsnuće, a zatim i sami postanu znak Isusova uskrsnuća drugima.

 

Na misi su pjevali župni zbor i mljetska klapa „Kurenat“. Nakon podjele sakramenata krizmanici, roditelji, kumovi i svi okupljeni zadržali su se na zajedničkoj okrijepi i druženju.

 

Župa sv. Vlaha Mljet

Fotografije: Davor Barnjak