Dubrovačka Biskupija

Žuljana: Osmero krizmanika u župnoj zajednici

Na treću vazmenu nedjelju 15. travnja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić podijelio je sakrament Potvrde osmorici mladih župljana i župljanki župe sv. Martina u Žuljani na Pelješcu. Dobrodošlicu biskupu izrekla je jedna od krizmanica, a župni upravitelj don Mato Puljić zahvalio je na kraju krizmanicima, njihovim roditeljima, kumama i kumovima kao i djelitelju sakramenta na sudjelovanju u ovom svečanom slavlju.

 

Govoreći o Isusovom ukazanju učenicima na dan uskrsnuća dubrovački biskup je okupljenim vjernicima skrenuo pozornost na rane na Isusovom tijelu koje nisu samo znakovi njegove smrti nego one postaju i znakovi njegova uskrsnuća, znak Božje neizmjerne ljubavi prema ljudima. „Gospodin nas poziva da i mi s apostolima pogledamo njegove ranjene ruke i ranjene noge i u njemu prepoznamo onoga koji je iz ljubavi prema nama umro na križu ali i uskrsnuo, da prepoznamo onu ljubav kojom nas je ljubio i nastavio ljubiti“, istaknuo je biskup. U današnjem vremenu te Isusove rane vjernici mogu prepoznati, prema drugom misnom čitanju, u svjedočanstvu apostola: „Mi smo tome svjedoci“, odnosno u Kristovoj Crkvi.

 

Već u djelovanju prve Crkve, ali i Crkve svih vremena, vidimo jasne znakove Božje ljubavi koja se daje potpuno, do kraja, koja se spremna razapeti kao Isus, nastavio je biskup. Dok god Crkva, a Crkva smo svi mi, vrši svoje poslanje, navješćuje evanđelja i čini dobro, moći će se u Crkvi prepoznati Krista, vidjeti da je Crkva on, uskrsli i živi.

 

Po svojoj raspetosti u služenju i ljubavi Crkva je i za naše krizmanike bila znak Kristove ljubavi i vjere u uskrsnuće, kazao je biskup. Prvo su im to posvjedočili njihovi roditelji preko svega onoga što su za njih činili od kada su ih dobili. Roditelji su za svoju djecu bili „prvi svjedoci vjere“, kazao je biskup i zahvalio roditeljima „što su bili za svoju djecu Kristove razapete ruke i razapete noge“. Zahvalio je i cijeloj župnoj zajednici koja na čelu sa župnikom prenosi vjeru mlađim naraštajima, zajednici koja ne samo govori da su kršćani nego i koja doista živi kršćanske odnose, pa i ako sagriješi zna pitati oproštenje i oprostiti te ići dalje.

 

„Danas se vi, mladi, oblačite u 'silu odozgo'“, kazao je biskup Uzinić obraćajući se mladim kandidatima za sakrament. Protumačio im je da to, uz ostalo, znači da trebaju nastaviti upoznavati Isusa i omogućavati drugima da ga upoznaju, živjeti njegove zapovijedi, vidjeti Kristove rane. „Vaše ruke trebaju biti Kristove raspete ruke iz ljubavi, kako biste ono što ste primili vi prenijeli drugima“.

 

Biskup je napomenuo i kako Crkva ove godine održava sinodu o mladima, a tema je „Mladi – vjera – izbor životnog poziva“, te je više govorio mladima o važnosti njihova životnog poziva. Preporučio im je da slušaju Duha Svetoga u svome životu.

 

Predstavnici roditelja, jedan otac i jedna majkama upalili su svoje svijeće s uskrsne svijeće te to svjetlo podijelili krizmanicima kako bi svi obnovili krsna obećanja.

 

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor, a na kraju mise ispred crkve je nastavljeno druženje i čestitanje.

 

A.T.

Fotografije: Boris Poluta