Dubrovačka Biskupija

Korčula: Dvije djevojke ušle u novicijat kod dominikanki, jedna sestra proslavila 60. obljetnicu zavjeta

U utorak, 8. svibnja, na spomen Zaštite Blažene Djevice Marije nad Redom propovjednika, postulantice Irena Lušo i Ana Turi započele su svoj novicijat, a s. Martina Negovec zahvalila je Gospodinu na 60 godina redovničkih zavjeta, izvješćuju na mrežnim stranicama Sestara dominikanki Kongregacije svetih anđela čuvara.

 

U obredu ulaska u novicijat prije samog euharistijskog slavlja časna majka s. Katarina Maglica obratila se brojnoj okupljenoj rodbini i prijateljima i ukratko objasnila što je razdoblje novicijata. Postulanticama je poželjela hrabrosti i ustrajnosti, predavši im habit, krunicu i Konstitucije – vanjske znakove pripadnosti Bogu i određenoj zajednici, ali je naglasak stavila i na nutarnje vrijednosti koje treba njegovati, kako bismo mogli, poput Samuela, čuti Božji poziv i na njega spremno odgovoriti svaki put kad nas pozove. S. Irenu i s. Martu okupljenima je preporučila u molitve.

 


Uslijedilo je potom euharistijsko slavlje koje je predvodio vlč. Ilija Orkić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije. U propovijedi je priznao kako ne zna mnogo o svetom Dominiku, no kako ga se dojmio samostan sestara i mir i sklad koji u njemu vladaju. Dvije mlade djevojke započinju svoj novicijat, rekao je, i roditeljima se možda čini kako im se one oduzimaju. No, iz toga će kasnije zasigurno niknuti radost pripadanja Bogu, jer postoji vrijeme rasta i vrijeme ucjepljenja u nešto novo. Novicijat je ponajprije vrijeme promišljanja i slušanja, kako bi se kasnije mogli donositi plodovi i kako bi svaka sestra mogla biti poput svjetionika. Današnjem je svijetu potrebno svjetlo, a Krist je to svjetlo u tami. Pozvani smo upoznavati ga kako bi naša ljubav bila agape, odnosno Božja ljubav u nama i kroz nas drugima. Bog poziva, a mi odgovaramo. Uz Njegovu pomoć možemo rasti i drugima biti svjetlo. Poput svijeća koje se pune uljem, svijetliti možemo samo ako smo puni, Božje ljubavi i Božje prisutnosti. Okupljene je na kraju pozvao da se raduju što su se u današnjem svijetu mladi ljudi spremni odazvati na Božji poziv i preporučio ih u molitve.

 


Nakon propovijedi s. Martina obnovila je svoje zavjete, zahvalivši za dar vjernosti kroz proteklih šezdeset godina.