Dubrovačka Biskupija

Još jedna djevojka iz Dubrovnika obukla benediktinski habit

Andrea Franušić iz Dubrovnika obukla je benediktinski redovnički habit u nedjelju, 6. svibnja u samostanu Santa Maria delle Rose u talijanskom mjestu Sant' Angelo in Pontano, blizu Macerate u pokrajnini Marche u Italiji. Time je započela novicijat u ovoj ženskoj redovničkoj zajednici uzevši ime sestra Petrafelicita od Sile Božje.

 

Redovnički habit obukla je na misnom slavlju pod šatorom jer je crkva stradala u nedavnom potresu i sada se obnavlja. Do oltara je došla u bijeloj vjenčanici u pratnji oca i svoje mnogobrojne obitelji te braće i sestara iz zajednica Neokatekumenskog puta Dubrovačke biskupije, u kojem je Andrea i otkrila svoj poziv.  

 

Na sličici uspomene na ovaj događaj napisan je citat iz Svetog pisma: "Ne bojte se  - hrabri i jaki budite, jer takav je Gospodin u borbi protiv svih  neprijatelja, protiv kojih ćete se trebati boriti- On sam će se boriti za vas!", te: Držeći svoj pogled čvrsto prema Kristu, sa snažnom željom da se preda Bogu i da mu da vlast nad vlastitim životom - Andrea Franušić- se oblači u samostanski habit s novim imenom- sestra Petrafelicita od Sile Božije (Sr. Petrafelicita della Potenza di Dio).

 

Andrea je rođena u Zadru, osnovnu i srednju školu završila je u Dubrovniku, iz druge je neokatekumenske zajednice župe sv. Andrije , a najstarija je kći od trinaestoro djece obitelji Franušić. 

 

Na slavlju u Sant' Angelu in Pontano pratila ju je cijela njena obitelj: majka Marijana i otac Tomislav, sestre Katarina, Stošija, Lorena, Marija, Mihaela, Helena, Klara, Lucija i Petra te braća  Vlaho i Bartol. Uz nju je bio i ujak Rinaldo, brat Andreine pokojne majke Silve te rođaci Tea i Marko.

 

Svečanost je pjesmom, molitvom i velikim veseljem uveličalo oko 150 dubrovačkih neokatekumena koji su dan ranije sudjelovali na "Te Deumu" u zajedništvu s papom Franjom na rimskoj Tor Vergati povodom jubileja 50 godina neokatekumenskog puta u Vječnom Gradu. Na istom susretu sudjelovalo je više od stotinu tisuća članova Neokatekumenskog puta iz više od 130 zemalja sa svih kontinenata, predvođenih inicijatorima Puta Kikom Arguellom, ocem Mariom i sestrom Marijom.

 

Uz Dubrovčane misi oblačenja su nazočili i neokatekumeni iz Splita i iz Zadra te domaćini iz Italije. Uz dva domaća svećenika obred su predvodili i duhovnici neokatekumenskog puta, don David Pahor iz Dubrovnika i don Šime Doljanin iz Splita. 

 

A.T.