Dubrovačka Biskupija

Blagoslov novog mozaika na župnoj proslavi Svetog Spasa u Mokošici

 

 

Župa Svetog Spasa u Mokošici u četvrtak, 10. svibnja svečano je proslavila svoga titulara misnim slavljima na sam blagdan Uzašašća Gospodnjega.

 

Tijekom jutarnje mise koju je predvodio don Mato Karamatić, župnik župe sv. Nikole u Cavtatu i dekan Konavoskog dekanata, domaći župnik don Ivica Pervan blagoslovio je novi mozaik akademske umjetnice Blaženke Salavarde.

 

Dekan Karamatić u svojoj je propovijedi istaknuo kako Uzašašćem započinje pravi način Kristove prisutnosti i njegova djelovanja u svijetu. Napomenuo je kako slaveći Kristovo uskrsnuće ujedno slavimo i buduće uskrsnuće svih ljudi, ali i to kako slaveći Kristovo uzašašće na nebo, slavimo i proslavu i uzdignuće u slavu svih ljudi koji slijede upravo Krista uskrslog.

 

,,Bit raja je blizina Božja, tamo gdje je Krist već je prisutan raj, a mi živimo u neprestanoj prisutnosti Krista uskrslog i proslavljenog u nebo. Ako tražimo raj na ovome svijetu trebali bi shvatiti da je raj ovdje na zemlji, u nama, u našem srcu, posebice ako je otvoreno za Boga i za brata čovjeka. Bog kojeg danas slavimo u svome uzašašću na nebo nije došao da sebe proslavi nego da proslavi svoga Oca, ali ta slava nije samo za njega nego za sve nas. Bog se toliko sjedinio sa svima nama, osim u jednoj stvari, grijehu, zbog čega nas poziva na razmišljanje o svome životu, jer ako želimo biti poput Krista raspetoga i uskrsloga onda ga moramo slijediti.“

 

Na kraju je zaključio riječima:

 

,,Neka nam današnje proslava Uzašašća Gospodinova na nebo bude Spasovo, kako se još naziva ovaj blagdan. Neka vam uskrsli Kristi i Krist koji je uzašao na nebo uvijek bude znak i putokaz za vaš život. Nismo sami, Bog je s nama, pomaže svima nama koji ga ljubimo i koji ga želimo slijediti.“

 

Nakon mise uslijedila je procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom oko župne crkve. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor Župe Svetog Spasa Mokošica. 

 

Proslavi župnog patrona, prethodila je trodnevna duhovna priprava koju je predvodio p. Vinko Maslać, član zajednice Družbe Isusove. Osim duhovne priprave organiziran je niz kulturnih i humanitarnih događanja svake večeri ususret blagdanu.

 

Tako je u nedjelju, 6. svibnja poslije večernje mise u dvorištu župne crkve održan humanitarni koncert kojeg je organizirao župni karitas na kojem su nastupile četiri klape: FA Linđo, Skontadure, Poklisari te klapa Ragusavecchia. Dobrovoljnih prilozima pomoći će se jednoj obitelji u župi.

 

U ponedjeljak, 7. svibnja prvog dana trodnevnice uoči Spasovdana, poslije mise održano je predavanje o obnovi procesionalnog križa ove župe iz 16. stoljeća. Predavanje je održala restauratorica Renata Anđus, koja posljednje dvije godine radi na restauraciji tog križa.

 

Dan kasnije u utorak, 8. svibnja poslije mise održano je predavanje o obnovi slike Gospe s Djetetom i svecima iz stare crkve. Slika je djelo Andrije Pignatelija s kraja 17. stoljeća, a momentalno se obnavlja. Predavanje je održao restaurator dr. Denis Vokić.

 

Posljednji dan trodnevnice u srijedu, 9. svibnja poslije mise održano je predavanje o novom mozaiku. Predavanje je održala realizatorica mozaika akademska umjetnica Blaženka Salavarda. Mozaik predstavlja Uzašašće Gospodinovo. Naime u župnoj crkvi postojala je slika koja je izrađena 1951. godine a bila je pokušaj replike Raffaellove slike. Ta je slika bila uklonjena te je izrađena nova slika, ali vjernici se nisu sljubili s novom slikom. Nakon intervencija u prezbiteriju crkve, stara slika vraćena je na glavni oltar, ali se više nije uklapala u novu kompoziciju prezbiterija, pa se upravo zbog tih razloga odlučeno napraviti mozaik koji će sličiti staroj slici.

 

Večernju hodočasničku misu u 19 sati predvodit će fra Mario Knezović, župnik Kočerina.

 

Domagoj Trojanović