Dubrovačka Biskupija

Misa za maturante: Isusova strpljivost, ljubav i milosrđe su beskrajni!

Na blagdan Uzašašća Gospodinova u četvrtak, 10. svibnja u crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić slavio je misu za maturante dubrovačkih srednjih škola, u zajedništvu s maturantima, njihovim vjeroučiteljima, profesorima i ravnateljima.

 

U propovijedi je kazao da, prema biblijskom izvještaju, postaje vidljivo kako Isusovi učenici, oni njemu najbliži,  kada se nalaze na svršetku, još uvijek nisu sve razumjeli, bez obzira što je Isus s njima proveo tri godine, tri godine se trudio svjedočiti i propovijedati. Ti učenici su na jedan način zamišljali što znači slijediti Gospodina i čekaju do zadnjeg trenutka da se ispune ta očekivanja, koja se na kraju nisu ispunila, a to je propovjednik usporedio s očekivanjima učenika na početku srednje škole, a koja se možda ne ispune. Istaknuo je da se u svemu tome „očituje jedna divna Božja osobina, a ta osobina našeg Gospodina jest strpljivost, jest ljubav“.

 

Primjećuje da iako njegovi apostoli to ne shvaćaju, iako njihovo srce krivo traži, Gospodin im unatoč tome ostaje bliz, ostaje s njima strpljiv. „Vi ste sada nalazite na prekretnicama vašeg života, sljedeće godine već upisujete fakultete, već ste se opredijelili, idete nekim novima stazama. Važno je znati da čak i ako taj izbor ne bude najbolji, čak i da ako budete tražili i nešto krivo, da Gospodin, onaj koji vas je stvorio, onaj koji vas ljubi, ostaje uz vas! Važno je znati da se ne trebate bojati, da su Gospodinova strpljivost i milosrđe beskrajni. Naš Bog, onaj koji nas ljubi, želi samo jedno, a to je da mi budemo sretni. I naš Gospodin sve što čini u našem život jest da pokušava govoriti i navoditi na put da ti čovječe budeš sretan, da budeš istinski sretan, da doživiš puninu života, to je sve što našeg Gospodina zanima. I koliko god ga mi ne razumjeli, koliko god idemo krivim putevima, koliko god krivih izbora u svom životu napravili, važno je znati da Gospodin od nas nikada ne odustaje, nikad ne diže ruke“, kazao je propovjednik.

 

Na kraju je potaknuo mlade, da po uzoru na Isusovu zadaću danu apostolima, idu po svem svijetu i propovijedaju evanđelje. Dodao je i da se evanđelje „ne propovijeda riječima, ne propovijeda se onim što smo naučili na vjeronauku, evanđelje se propovijeda slijedeći Gospodina, ljubeći druge kao što je on nas ljubio. To je put koji nas vodi punini života, to je put koji te vodi do ostvarenja tvog života. Svakoga od nas. Ne moraš biti svećenik da bi slijedio Gospodina, ne moraš živjeti redovničkim životom. Slijediti Gospodina znači slijediti ga u ljubavi. Kao što je on mene ljubio, tako ću ja ljubiti druge“, ohrabrivši mlade da se, ako u svom životu i padnu, ne trebaju bojati jer Gospodin je strpljiv u ljubavi.

 

Misna čitanja i molitvu vjernika čitali su predstavnici maturanata devet dubrovačkih srednjih škola. Misu je pjesmom animirao katedralni zbor mladih pod vodstvom prof. Željane Lučić.

 

Šime Zupčić