Dubrovačka Biskupija

Biskup Uznić na okruglom stolu za čelnike udruga osoba s invaliditetom

 

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić sudjelovao je u petak 11. svibnja u maloj vijećnici grada Dubrovnika na okruglom stolu koji je bio namijenjen za čelnike udruga za osobe s invaliditetom. Tema okruglog stola bila je ,,Dosadašnja dostignuća i uloge udruga osoba s invaliditetom i lokalne uprave u primjeni i monitoringu konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom“.

 

Pozdravljajući okupljene biskup Uzinić zahvalio je organizatorima na pozivu te je rekao kako mu je drago što je mogao podijeliti ovo zajedništvo i što ga nisu isključili. Također je zahvalio organizatorima i predstavnicima udruga što pomažu svima nama da nitko ne bude isključen. Na kraju je svim poželio Božji blagoslov.

 

Na okruglom stolu, osim predstavnika udruga, sudjelovao je predstavnik grada Dubrovnika Đivo Brčić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo te predstavnik Dubrovačko-neretvanske županije Pero Bendo.

 

U raspravi na okruglom stolu naglašeno je kako je Republika Hrvatska među prvih pet zemalja u svijetu koja je ratificirala UN-ovu konvenciju o pravima osoba s invaliditetom. Naglašeno je kako se na području Grada Dubrovnika u posljednjih deset godina ostvarena značajna implementaciji odredaba Konvencije UN-a.

 

Gospođa Marica Mirić, potpredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom RH kazala je što se sve očekuje od lokalnih udruga, a što od organa lokalne uprave u daljnjoj implementaciji i monitoringu odredaba Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom. Nabrojena su određena dostignućima na nivou RH, ali i zemljama iz našeg okruženja, a posebice iz zemalja EU.

 

Moderatorica i voditeljica okruglog stola bila je Ana Tomašković, osoba senzibiliziranu za problematiku osoba s invaliditetom i voditeljica televizijske emisije ''Normalan život''.

 

Sudionici okruglog stola uživali su u glazbenom programu, kojeg je vodio Dubrovački tenor Stijepo Gleđ Markos zajedno s dvoje članova udruga s invaliditetom koji su kroz radionice pokazali talent za pjevanjem.

 

Domagoj Trojanović