Dubrovačka Biskupija

Stručno vijeće vjeroučitelja: Likovnim izražavanjem poticati samopouzdanje učenika

Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Dubrovačke biskupije na temu „Primjena likovnog materijala po temama i godištima u vjeronaučnoj nastavi“ održano je su subotu, 12. svibnja u bivšem samostanu sv. Klare u Dubrovniku.

 

Okupljene vjeroučitelje pozdravio je generalni vikar i pročelnik Katehetskog ureda don Hrvoje Katušić, podsjetivši na važnost korelacije likovne umjetnosti i vjeronauka.

 

Predavanje i radionicu držala je akademska slikarica prof. Antonia Rusković Radonić, ravnateljica Konavoskih muzeja. Istaknula je da je dječji crtež sredstvo komunikacije između djeteta i okoline, te da su crtež i slika jedan od najboljih medija neverbalne komunikacije s djetetom, ali i da njeguje verbalne sposobnosti čitanja, pisanja i govora. Kazala je da kao niti jedna druga aktivnost, crtanje omogućuje maloj djeci da izraze emocije, iskuse autonomiju i grade samopouzdanje.

 

Ispitivanje dječjih crteža može nam dati važne uvide u to kako se crtež uklapa u sveukupni fizički, emocionalni i kognitivni razvoj djeteta, istaknula je prof. Rusković Radonić, kazavši također i da nažalost, mnoga djeca prestanu crtati kad im je devet ili deset godina, jer ne osjećaju da su njihovi napori zadovoljavajući, budući nisu usvojili likovne načine koji bi njihove crteže učinio realističnima, dobrima.

 

Podsjetila je da se pri korištenju likovne umjetnosti u nastavi ne radi o stvaranju remek-djela, te da neće sva djeca postati umjetnici tako da nam nije zadatak podučavati vještine za crtanje. Kazala je i da je crtanje alat u nastavi koji daje osobnu priliku djetetu, a kao nešto što je svakako neprihvatljivo jest ako nastavnik potiče učenika na precrtavanje od drugih ili iz udžbenika, te da je potrebno poticati učenike na kreativnost i jedinstvenost.

 

Predavačica je sa sudionicima skupa podijelila i 11 savjeta nastavnicima: „Crteže i slikarije izvoditi na papirima koji su dostupni u većem broju. Nastavnici i voditelji bi također trebali sudjelovati u procesu. Poticati drugačije, onemogućavati precrtavanje jednih od drugih. Priprema za crtanje je važna. Nikad ne pitajte dijete 'Što je to?'. Bojanke su zidovi zatvora. Potičite raznolikost i različite načine izražavanja. Potičite djecu na gledanje različitih umjetničkih stilova. Kombinirajte umjetnička izražavanja. Dajte djeci slobodu da biraju boje i oblike kojima će se izraziti. Ako dijete traži pomoć u crtanju od vas ono traži pomoć u samopouzdanju, a ne tehničku pomoć kako nešto nacrtati.“

 

Na kraju je zaključila: „Sljedeći put kada vidite dijete koje crta ili slika, zaustavite se, divite se i hvalite njegov rad. Tko zna, vaše riječi ohrabrenja mogu potaknuti budućeg umjetnika, a sigurno boljeg čovjeka!“

 

Vjeroučitelji su na ovom stručnom skupu demokratskim putem tj. tajnim glasovanjem izabrali svoju predstavnicu u Biskupijskom pastoralnom vijeću, vjeroučiteljicu u Gimnaziji Dubrovnik i Medicinskoj školi, Anu Matić. S. Juliana Beretić predstavila je kolegama vjeroučiteljima kviz koji će družba Kćeri milosrđa, u suradnji s Katehetskim uredom, održati za učenike viših razreda osnovne škole i učenike srednjih škola, a tema je život i djelo biskupa Josipa Marčelića. Molitvu na početku vijeća predvodila je Kristina Vukušić, vjeroučiteljica u OŠ Mokošica.

 

Šime Zupčić