Dubrovačka Biskupija

Preminula Margita Cetinić, voditeljica katedralnih zborova. Bit će pokopana u četvrtak na Boninovu

 

Voditeljica katedralnih zborova profesorica Margita Cetinić rođena Lenert preminula je u ponedjeljak, 14. svibnja u Dubrovniku u 71. godini života.  

 

Rođena je 14. rujna 1947. godine u Budimpešti, a već sljedeće godine preselila se u Dubrovnik gdje je završila osnovnu i srednju školu. Glazbenu akademiju završila je 1970. godine u Zagrebu nakon čega je dobila mjesto nastavnika u Glazbenoj školi u Dubrovniku i ostala tamo sve do umirovljenja.

 

U Katedralnom pjevačkom zboru počela je s majkom pjevati s osam godina, a kad je umro voditelj zbora Toni Đivanović učila je uz voditelje dr. Jordana Kuničića, maestra Miha Demovića, sestru Mercedes, fr. Iva Pervana da bi od 1977. i službeno na molbu biskupa Severina Perneka preuzela vođenje zbora. Pod njezinim vodstvom u posljednjih 20-ak godina Mješoviti zbor Dubrovačke katedrale prekoračio je crkveni prag i sudjelovao na brojnim manifestacijama i proslavama kako u Domovini tako i inozemstvu.

 

Godine 1979. osnovala je s grupom zaljubljenika Katedralne madrigaliste u želju popunjavanja Mješovitog katedralnog zbora, koji neprekidno djeluje od 1926. godine. Pod njenim vodstvom, zajednički nastupaju na svim većim liturgijskim slavljima.

 

Za svoj rad odlikovana je 2009. godine od pape Benedikta XVI. Odličjem Svetog križa za Crkvu i Papu, a odličje joj je u dubrovačkoj katedrali uručio tadašnji apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Mario Roberto Cassari. Dobitnica je Nagrade Grada Dubrovnika 2017. godine. U Dubrovniku je bila prepoznata kao strastvena ljubiteljica glazbe i dugogodišnja aktivna sudionica u svim važnim gradskim, kulturnim i društvenim događajima. Među ostalim je napisala i pjesmu „Svetom Ocu“ kojom je 6. lipnja 2003. godine 100 dubrovačkih prvopričesnika dočekalo papu Ivana Pavla II. pred crkvom dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha.

 

Sa suprugom Vjekoslavom rodila je četvero djece, a doživjela je i rođenje četvero unučadi.

 

Margita Cetinić bit će pokopana u četvrtak, 17. svibnja u 17 sati na gradskom groblju Boninovo. Misa zadušnica bit će u "njezinoj" katedrali u 19 sati.

 

Medij