Dubrovačka Biskupija

Biskup na krizmama u Vela Luci, Čari, Korčuli i Orebiću: Budite svjedoci Kristova uskrsnuća

 

U subotu 12. svibnja i nedjelju 13. svibnja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić podijelio je sakrament Potvrde u župama Korčulanskog i Pelješkog dekanata.

 

Prvo je u subotu krizmao 32-ojicu mladih, 10 djevojaka i 22 mladića, u župi sv. Josipa u Vela Luci tijekom mise koju je koncelebrirao domaći župnik don Mario Karatović.

 

Sljedećeg dana na 7. vazmenu nedjelju biskup Uzinić podijelio je sakrament potvrde trinaestorici krizmanika u župi sv. Petra u Čari. Uz biskupa misu je koncelebrirao don Mihael Čavlek, župnik ove župe.

 

Izbor novog učenika

 

Biskup Uzinić u svojoj propovijedi rekao je kako smo u prvom čitanju iz Djela apostolskih mogli čuti kako je Isusova zajednica učenika postala svijesna da nije kompletna, da joj nedostaje jedan član te je odlučila zazivajući Božju pomoć, izabrati novog člana središnjeg tijela zajednice učenika koji se zove apostolski zbor.

 

,,No, kako bi izabrali novog apostola, a čuli smo da je poslanje apostola biti svjedok Isusova uskrsnuća, odredili su određene kriterije. Kriteriji su bili da je taj koji će biti izabran bio Isusov učenik od početka do kraja, da se družio s Isusom, da je slušao ono što govori, da se družio s zajednicom njegovih učenika te da je jedan od njih. Na kraju izbor je pao na Matiju.“

 

Mons. Uzinić ustvrdio je kako na neki način Crkva danas, na ovoj krizmi, čini s krizmanicima nešto slično.

 

„Vi ste danas u ovom sakramentu izabrani da biste se u širem smislu riječi uključili u apostolski zbor, odnosno u poslanje Crkve to jest navještavati Isusovo uskrsnuće. I vi ste morali ispuniti određene kriterije a ti kriteriji su kao i u slučaju apostola, bili da ste se družili s Isusom, da ste ga slušali, da ste bili i jeste njegovi učenici, da ste se družili sa zajednicom drugih učenika. To je na neki način cijeli proces kojeg ste do sada imali i koji vas je doveo do ovog trenutka. I u ovom trenutku želim zahvaliti svim onima koji su omogućili da se vi kroz 15-tak godina vašeg života možete družiti s Isusom i da sad možete biti izabrani za sljedeće razdoblje vašeg života u Crkvi i s Kristom.“

 

Preuzmite svoje dužnosti i odgovornosti u Crkvi

 

Biskup je nastavio u propovijedi kako upravo zato što su krizmanici ispunili određene kriterije danas nakon što je ''bačena kocka'' svatko od njih je izabran da bude dio Crkve i da u Crkvi preuzme svoje dužnosti i odgovornosti. Istaknuo je kako su upravo oni izabrani zato jer su se družili s Isusom, jer su upoznali Isusa, jer su učili o njemu, jer su ga susretali na euharistijskim slavljima, te im poručio da svojim riječima i životom budu svjedoci njegova uskrsnuća.

 

Osvrćući se na evanđeoski ulomak biskup je kazao kako se Isus molio i moli za krizmanike i ovu župnu zajednicu kao i za apostole kada su bili okupljeni u dvorani posljednje večere, a koji su nekako bili u sličnoj situaciji kao krizmanici.

 

,,Do tada je Isus bio s njima, sve je bilo u nekakvom domaćem ozračju, kao što je i vaš dosadašnji život bio u domaćem ozračju, ali će nakon toga oni morati otići u svijet koji je sekulariziran, koji je pun izazova i ponuda, a Isusova ponuda je samo jedna od ponuda. Isus zna gdje odlazimo, zna da u svijetu nije lako, da nas svijet često ne prihvaća, da nas možda i mrzi, ali da je svijet naše poslanje, da moramo otići u svijet. On u današnjem evanđeoskom ulomku za nas moli. No što moli? Izdvojio bih dvije rečenice koje mi se čine sažetak onog što vama krizmanicima u ovom važnom trenutku vašeg života Isus želi poručiti. Prvo što moli Oca je: 'Oče sačuvaj ih u svom imenu koje sam im dao'. Isus moli da ostanete ono što jeste, da ostanete u onoj ljubavi Božjoj u kojoj ste ljubljeni, da ostanete Kristovi učenici, da ne budete Isusovi učenici samo danas i ovdje u Crkvi nego da budete Isusovi učenici i nakon što iziđete iz crkve, u svijetu, u vašim obiteljima, u vašem društvu, u vašoj školi, s vašim prijateljima, na vašem radnom mjestu, u vašem budućem profesionalnom životu, u vašem budućem obiteljskom životu.“

 

Bog sve nas ljubi

 

Biskup Uzinić pojasnio je također krizmanicima kako Isus želi da u svim životnim okolnostima, sve do njegova kraja ostanu u Isusovu imenu. Rekao je kako je druga stvar koju Isus moli Gospodina za nas jest ,,posveti ih u istini“.

 

,,Koja je to istina u kojoj vi danas trebate bit posvećeni a što Isus moli Oca? Često se mi kada je riječ o istini zaustavljamo na teološkom formulacijama, na izričajima vjere, mi ćemo kasnije ispovijedati vjeru za koji držimo da je istinska vjera. To su formulacije, nije to istina o kojoj Isus govori. Koja je ona temeljna istina koju nam je Isus želio objaviti i objavio? Da bi je otkrili možda bi se trebali u početku prisjetiti koja je to temeljna laž koja je od početka zatrovala naš odnos s Bogom a truje ga i danas. Što je govorio Zli praroditeljima koja je njegova poruka? Njegova poruka je da nas Bog ne voli, da nam Bog želi nešto uskratiti, da nam Bog želi nešto oduzeti, i čovjek mu je povjerovao. To je temeljna laž koja je od početka zatrovala i truje čovjekov odnos s Bogom i čovjekov odnos s drugim ljudima i čovjekov odnos s prirodom i čovjekov odnos sa samim sobom. Ono što nam Isus kaže i želi reći kada kaže 'posveti ih u istini' je da je Bog onaj koji nas ljubi od početka, da je Bog onaj koji nas nije prestao ljubiti kad smo mi na njegovu ljubav i njegovu ponudu odgovorili vjerujući Zlome, da je Bog onaj koji je započeo povijest spasenja jer nas ljubi, da je Bog jer nas ljubi postao jedan od nas, da je iz ljubavi prema nama umro na križu i da njegova ljubav prema nama nema granica. To je ta istina o kojoj se ovdje radi."

 

Biskup je poručio krizmanicima kako je važno otkriti da ono zašto Isus moli Oca ''da nas sačuva u svome imenu i da nas posveti i sačuva i svojoj istini'' je njihovo poslanje, ono što trebaju živjeti. Naglasio je kako ih Bog ne može sačuvati u svom imenu ako se oni ne žele sačuvati te kako ih je Bog stvorio slobodne i želi ih slobodne, odnosno da u svojoj slobodi odgovore.

 

,,Bog vas ne može posvetiti u istini, ne može vam omogućit da shvatite koje su dubine njegove ljubavi prema vama, ako se vi zatvorite toj ljubavi i osobito ako tu ljubav kojom ste ljubljeni ne pretvorite u svoj životni program ljubeći svakog čovjeka, počinjući od onih koji su vam najbliži. Vaše poslanje koje vam daje Gospodin koje znači biti svjedokom uskrsnuća je poslanje ljubavi.“

 

Mons. Uzinić rekao je kako se pribojava kako mnogi krizmanici već sljedeće nedjelje neće doći na misu.

 

,,Ako se to i dogodi, to je nešto što vam oslabljuje sposobnost da ljubite, ali to je vaš izbor. Želite li ostati Isusovi učenici, svjedoci njegova uskrsnuća nikad ne smijete prestati ljubiti, ali ne bilo kako nego onako kako je On vas ljubio. Nikad ne smijete posumnjati u to, pa makar bili ne znam kakvi, da vas Bog ljubi. Nemojte nikada posumljati da vas Bog ljubi i nemojte nikad posustati ljubiti druge, stavljajući se dugima na raspolaganje potpuno u ljubavi. Zna Gospodin da to nije lako. Zna to i Crkva zato vam daje pomoć da biste mogli biti svjedoci uskrsnuća, da biste mogli uvijek ponovno otkrivati Božju ljubav i svjedočiti tu ljubav. Ta pomoć koju vam Crkva daje su vaši kumovi.“

 

Ne budite kumovi samo danas, budite kumovi od danas

 

 

Poručio je kumovima kako se nada da će oni biti oslonac ovim mladim ljudi upravo u ovom njihovom životnom poslanju i da će im svojim životom biti podrška i pomoć te da će im pokazivat da Bog ljubi i kako se ljubi. ,,Ne budite kumovi samo danas. Budite kumovi od danas.“

 

Biskup je propovijed zaključio mislima kao nam Bog daje Duha Svetog kako bi mogli biti ono što jesmo i da možemo izvršiti svoje poslanje, odnosno biti svjedoci Isusova uskrsnuća, biti svjedoci toga da je Bog ljubav i tko ostaje u ljubavi u Bogu ostaje i Bog u njemu.

 

Istoga dana biskup Uzinić podijelio je Potvrdu u župi sv. Marka u Korčuli 21 mladom župljaninu ove župe (11 djevojaka i 10 mladića). Pozdravnim govorom krizmanice Paule Petković, krizmanici su iskazali spremnost autentičnog življenja vjere. Mons. Uzinić poručio je krizmanicima kako je izuzetno bitno ostati dosljedan na putu vjere jer bez Gospodina ništa ne mogu. ,,Ovim sakramentom počinjete samostalno kretati putem vjere na kojem je vrlo važno biti otvoren djelovanju Duha Svetoga kako bi dobivali snagu i bili spremni širiti Božju ljubav u svijetu.“

 

Mladi, a s njima i cijela crkvena zajednica, obnovili su prije podjele Krizme svoja krsna obećanja. Uz biskupa Uzinića, u koncelebraciji sudjelovali su i korčulanski župnik don Frano Kuraja te dominikanac pater Marko Bobaš. Misno slavlje animirao je zbor mladih župe sv. Marka.

 

U popodnevnim satima u župi Pomoćnice Kršćana u Orebiću, pod misom koju je predvodio biskup Uzinić uz koncelebraciju domaćeg župnika don Marka Stanića i fra Šimuna Romića, upravitelja franjevačkog samostana u Orebiću krizmao je 28 krizmanika, od toga 13 djevojaka i 15 mladića.

 

D.T. / Iva Žanetić

Fotografije: Župa Vela Luka / Andrea Tedeschi / Sebastian Krasniqi