Dubrovačka Biskupija

Otvorena izložba Mara i Borisa Jovića „Dubrovnik u stihu i fotografiji“

 

„Dubrovnik u stihu i fotografiji“ naziv je izložbe dvojice Dubrovčana Mara i Borisa Jovića predstavljene u srijedu, 6. lipnja, u predvorju dvorane sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Izložbu je otvorio ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović, a glazbom ju je popratila profesorica Luce Čatić.

 

„Na današnji dan je sveti papa Ivan Pavao II. dotaknuo tlo Dubrovnika, prije 15. godina na ovaj dan on je došao u Dubrovnik. Zato smo i ovu malu izložbu posvetili našem dragom papi da nas blagoslovi sve zajedno i sve one koji nisu s nama“, kazao je na otvorenju autor stihova dubrovački pjesnik Maro Jović. Dodao je kako su on i brat, koji je napravio fotografije, pokušali opisati tekstom i fotografijom znamenitosti Grada koje poznaje svatko tko živi u Gradu kao i oni koji tu dolaze.

 

Ivanović se u uvodu i sam prisjetio toga dana prije 15. godina i uzbuđenja koje je u Dubrovniku tada vladalo, a na koje ih je sve papinom pjesmom „Krist jednom stade na žalu“ podsjetila pjevanjem i sviranjem profesorica Čatić.

 

Ravnatelj Umjetničke galerija je također kazao kako je ovo zajedništvo dvojice braće na jednom ovakvom projektu vrlo rijetko, a Maro i Boris su se udružili i stvorili seriju od 21 fotografije i pjesme koje tvore jednu cjelinu i ponudili ih svima da ih pogledaju, procjene i u njima uživaju.

 

Tema izložbe je Grad, a može se reći kako ne postoji niti jedan dubrovački umjetnik koji se nije okušao u toj mjeri Grada, rekao je Ivanović dodavši da to nije lako jer je Grad tu stoljećima prije i vjerojatno će biti i stoljećima poslije a mi smo tu samo prolaznici. Autori su se odlučili na jedan didaktički pristup Gradu, idu od tvrđave do tvrđave, od crkve do crkve, od znamenitosti do znamenitosti i opisuju ih stihom i fotografijom. Da bi se u svemu tome izbjegao 'razgledničarski' pristup uz čistu formu i ideje to se postiže atmosferom odnosno emocijama koje se u rad unose, koje se prenose i koje drugi mogu prepoznati, rekao je, uz ostalo, Ivanović.

 

Uvod u katalog izložbe pod nazivom „Pjesme udivljenosti“ napisao je akademik Luko Paljetak, a među opjevanim i fotografijom uhvaćenim dubrovačkim znamenitostima su crkve Sveti Nikola, katedrala, Sveti Vlaho i Mala braća, tvrđave Lovrjenac, Minčeta, Sveti Ivan, zatim dubrovačke zidine, Stradun, zvonik, Kaše, Onofrijeva fontana, Orlando, Banje, Porporela, Knežev dvor, Sponza, Most dr. Franja Tuđmana i Lokrum.

 

Maro Jović objavio je već više zbirki pjesama, dok je Borisu Joviću ovo prva izložba ovakve vrste. Izložba „Dubrovnik u stihu i fotografiji“ bit će otvorena do 16. lipnja.

 

Angelina Tadić / Domagoj Trojanović