Dubrovačka Biskupija

Uručene svjedodžbe maturantima Klasične gimnazije ''Ruđer Bošković''

U Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji ''Ruđer Bošković'' s pravom javnosti u Dubrovniku u petak, 8. lipnja, održana je svečana dodjela svjedodžbi ovogodišnjim maturantima. U vrtu škole uz maturante i djelatnike škole okupio se velik broj roditelja i rodbine. Na samom početku okupljene su pozdravili ravnatelj klasične gimnazije don Bernardo Pleše, razrednica ovogodišnjih maturanata Marija Marušić Čizmić i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 

Uvodno se prisutnim obratio ravnatelj Pleše koji je ispričao priču o židovskom mudracu koji je cijeli dan proveo učeći te se navečer odlučio prošetati. Prošao je pored jedne kuće, ispred koje je koračao stražar. Mudrac ga je upitao za koga korača, a stražar je odgovorio navodeći ime svog gospodara te mudracu uzvratio istim pitanjem. To pitanje potaklo je mudraca da cijeli život razmišljao o tome za koga zapravo korača.

 

,,Vi, dragi maturanti, radite jedan novi korak u životu. Ono što vam želim je da taj korak doista bude siguran, ispravan i stabilan, ali i da uvijek znate odgovoriti na pitanje za koga koračate.“

 

Razrednica maturanata prof. Marušić Čizmić naglasila je kako je ovo formalan čin završetka srednjoškolskog obrazovanja, ali kako kao kruna svega preostaje državna matura.

 

,,Ono što vam želim jest da bez obzira gdje idete, koliko daleko idete, koliko visoko idete da nikada ne zaboravite svoje korijene, identitet i obiteljske vrijednosti koje su vas naučili vaši roditelji. Često ćete u životu preispitati vaše odluke i možda nekada biti u krizi. Vjerujem da će te krize bez problema nadvladati radom i trudom. Budite dobri i odgovorni ljudi. To uvijek imajte na umu.“

 

Na kraju se biskup Uzinić obratio maturantima, naglasivši da ako postanu dobri ljudi, što je i želja razrednice, da će to biti najveći uspjeh ove škole. Istaknuo je kako su učenici tijekom svog obrazovanja svojim trudom postigli brojna znanja i vještine, što je dobro, ali nije dovoljno.

 

,,Upisat ćete neki fakultet, završiti ga, nešto će ostati od znanja kojeg ste stekli, dosta toga ćete zaboraviti. Čini mi se da previše inzistiramo na znanju, pa i sama državna matura se pretvorila samo u to. Ali niste po tome zreli, niste po tom maturanti. Zreli ste i maturanti ste onoliko koliko ste kroz ovaj život ovdje, a nadovezujući se na to što se prije događalo u vašim obiteljima, izgradili sebe kao ljude. To je ono što bih želio da sebe danas ispitate. To je ono što je vrijedno i važno. Naravno ovo je katolička škola, pa možemo razgovarati koliko ste postali bolji i zreliji kršćani, ali ni to biti kršćani nije moguće bez toga biti ljudi.“

 

Mons. Uzinić izrazio je nadu da su maturanti tijekom obrazovanja u ovoj školi, osobito kroz vjeronauk i svjedočenja uspjeli zaroniti i otkriti dubine Božje ljubavi prema čovjeku.

 

,,Ta ljubav se otkriva u onome što jeste, što jeste takvi kakvi jeste, što ste se rodili baš u određenoj obitelji, u ovom gradu i ovoj biskupiji, što ste imali priliku biti baš u ovoj školi. Što su vam svi ti darovi koje imate omogućili da se možete razvijati i oplemenjivati, kako biste sad, sve ono što ste kroz ovo vrijeme učili i u što ste ulazili, osobito o spoznaji da ste ljubljeni, mogli pretvoriti u ono biti dobri ljudi.“

 

Na kraju biskup Uzinić rekao je maturantima kako će u svom životu koji je pred njima, pokazati da su zreli kad postanu ljudi koji neće biti okrenuti samo sebi i svom interesu i svojim željama nego kada će se znati truditi i izgrađivati da sebe i svoj život ugrade u dobro društva, Crkve, vremena u kojemu žive i kojemu su poslani i pozvani da ga učinite boljim.

 

Zaključio je kako će znanje i sve ono što se nauči u školi, dobiti na važnosti tek ako se to iskoristi za dobro svijeta, mjesta i vremena u kojem živite, počinjući od vlastitih obitelji.

 

U ime učenika okupljene je pozdravila Klara Kolić, izrazivši zahvalnost svim profesorima, a posebno razrednici zbog prenesenog znanje i odgoja a napose zbog osjećaja ljubavi, topline i obiteljskog doma. Naglasila je da iako nisu bili jednostavan razred, da su profesori uvijek bili uz nas. Također zahvalila je svima što su im pomogli oblikovati ih kao osobe.    

 

Ovogodišnji maturanti su: Ivana Antunović, Lucija Bolotin, Marija Bukvić, Ivana Car, Kajo Cikatić, Dolores Dabelić, Lucija Gjenero, Roko Gvozdenica Šipić, Ivana Karačić, Juraj Karaman, Barbara Knezović, Klara Kolić, Dora Milina, Ana Miloglav, Karla Moravec, Ana Nikić, Petra Radović, Danijela Rosić, Anamarija Sršen, Kristina Stjepić, Toma Širok, Stela Tošović, Ivo Vićan, Ivan Vraničić, Lucija Zakarija i Irena Zanini.

 

Nakon dodjele svjedodžbi maturanti su zajedno sa razrednicom, ravnateljem i biskupom napravili zajedničku fotografiju na skalinima škole, a potom je uslijedio prigodni domjenak.

 

Domagoj Trojanović