Dubrovačka Biskupija

„Smisao života jest da se shvati Božja ljubav i da se, slaveći Boga, odgovori na tu ljubav” - proslavljen četvrti dan devetnice bl. Mariji Petković

Četvrtog dana devetnice, u utorak 3. srpnja, na blagdan sv. Tome apostola, u svetištu bl. Marije Propetog Petković u Blatu na Korčuli euharistijsko slavlje u poslijepodnevnim satima predvodio je fra Nikica Vujica iz Franjevačke provincije Bosne Srebrene a koncelebrirao don Željko Kovačević, župnik župe Svih Svetih u Blatu i dekan Korčulanskog dekanata.

 

Svoju propovijed fra Nikica započeo je riječima književnika Lava Tolstoja koji je u svojoj 82. godini shvatio pravu vrijednost života. Pokušao je njegovu izjavu protumačiti Tolostojevom novelom o čovjeku koji je htio biti bogat, imati puno zemlje, pa je dok je optrčavao željenu zemlju umro te dobio svu zemlju koja mu je trebala - dva metra na njegov lijes. Nastavio je usporedbom ovoga čovjeka i sv. Franje te bl. Marije Petković koji su shvatili pravu vrijednost života, te nam u tome mogu biti primjer. Zemlja današnjem čovjeku je moć, novac, vlast i ostale prolazne vrijednosti. Shvativši njihovu prolaznost blažena Marija Petković je sve odlučila podijeliti i potpuno živjeti od Božjega milosrđa. Kasnije je to zapisala u svojim zapisima: „Smisao života jest da se shvati Božja ljubav i da se, slaveći Boga, odgovori na tu ljubav.”

 

Svetu misu je animirao mješoviti župni zbor pod vodstvom s. Juliane Beretić. Nakon mise održana je prezentacija s presjekom događanja i govora 6. lipnja 2003. kada je sv. Ivan Pavao II. Mariju Petković proglasio blaženom.

 

Medijska grupa župe Blato