Dubrovačka Biskupija

Biskup u Orašcu: U evanđelju tražiti poruku za nas, a ne kronologiju događaja

 

Na blagdan Pohođenja Marijina i Gospe od Orašca, u ponedjeljak 2. srpnja, dubrovački biskup predvodio je svečano misno slavlje u Orašcu u koncelebraciji sa župnim upraviteljem župe Pohođenja Marijina u Orašcu p. Dariuszom Nowakom i župnikom župe sv. Mihovila iz Kliševa don Mihom Litićem. 

 

Evanđeoska poruka o početku ljudskog života

U propovijedi biskup je kazao da biblijski opisi „nisu kronika određenih događaja nego svako evanđelje, pa i ovo, nosi sa sobom određenu poruku, i zato nama nije doista važno je li se stvarno dogodilo ono o čemu govori ovaj evanđeoski ulomak, nego nam je važna poruka koju nam kroz to što je napisano želi poslati konkretni evanđelist, a koju mi možemo na neki način pročitati u ovom našem vremenu i u našim konkretnim okolnostima“. Stoga je biskup iz evanđeoskih odlomaka izvukao nekoliko poruka, a započeo s temom početka života od začetka, jer u evanđelju je Isus već prisutan u Mariji, Elizabeta ju zove majkom Gospodina moga, dijete u Elizabeti od radosti igra to znači da je ono živo, da osjeća, da ono čuje Marijin glas, zapravo po Marijinom glasu se potvrđuje prisutnost Boga koji je već začet, koji je prisutan i to ga ispunja radošću.

 

Isus nas šalje donositi mir

Osvrnuo se i na pozdrav koji je Marija uputila Elizabeti, a to je pozdrav koji Židovi i danas koriste, tj. „shalom“ – mir: „Zapravo ona u tom pozdravu izražava sva obećanja koja je Izraelski narod dobio kroz svoju starozavjetnu povijest o Mesiji koji će biti knez mira i u kojoj se ispunja i uz sva obećanja u kojemu se nalazi punina radosti“. Zatim je to povezao sa zadatkom koji je dan svakom vjerniku i danas: „Istovremeno se ovdje govoreći o ovom miru kojeg Marija svojom prisutnošću navješćuje i koje onda izaziva radost, trebamo prisjetiti da je i nas, svakog od nas, kao što je Marija bila poslana u Elizabetinu kuću donijeti mir, Isus također poslao, prije svega biti oni koji donose mir. (...) Evo mi smo također pozvani i poslani poput Marije, to je jedna poruka koju možemo izvući iz tog ulomka, iz tog pozdrava Mariji koja donosi u Elizabetinu kuću mir, jer nam donosi Isusa, Boga koji je u njezinom sinu začet u njezinoj utrobi postao Bog s nama!“.

 

Nismo izabrani zbog snage, nego upravo zbog slabosti

Biskup je izdvojio i rečenicu u kojoj Elizabeta Mariji kaže da je blagoslovljena među ženama i da je blagoslovljen plod utrobe njezine, a koja je prije bila upotrebljena i u Starom zavjetu, te zaključuje da se Bog „kroz Elizabetina usta služi Marijom, Marijom kao Božjim siromahom, kao onom koja je slaba, da bi po njoj omogućio da se spasi Božji narod koji ima potrebu za spasenjem, koji ima potrebu da mu se pomogne. Ovaj pozdrav 'blagoslovljena ti među ženama' zapravo izražava da Bog bira one slabe, treba biti i ono što mi sami trebamo prepoznati kao svoj blagoslov. Mi nismo izabrani, kao što nije ni Marija izabrana zato što je snažna, što je moćna, nego je izabrana zato što je slaba, zato što je ponizna!“ Biskup je kazao da trebamo biti skromni, trebamo biti ponizni, trebamo dozvoliti Bogu da on uđe u naš život da na nas izlije svoj blagoslov i da po nama on izvodi velika djela kao što je izvodio po Mariji.

 

Vjerom otkrivati Božji plan

Potaknuo je vjernike da budu prisutnost koja se dogodila u Mariji, te da poput nje ponesu u svoje domove Isusa, ali i na svoja radna mjesta, društvo i u Crkvu. No, upitao se kako to postići, te dao odgovor da je za to potrebno povjerovati, kao što u evanđelju stoji „Blažena ti što povjerova!“, te je rekao: „Pokušajmo i mi doista s vjerom pristupati Isusu, kao što je to činila Marija, pokušajmo s vjerom otkrivati koji je to Boži plan s nama i za nas, koji je to Božji plan za našu djecu i s vjerom se stavljati tome na raspolaganje kao što je to Marija učinila, to je Marijin način, to je i naš način.“.

Na kraju misnog slavlja održana je i procesija s Gospinim likom.

 

M.M. / Š.Z.

Fotografije: Mario Macan