Dubrovačka Biskupija

Održana ljetna proslava blagdana Ruke sv. Vlaha

Blagdan Prijenosa lijeve ruke sv. Vlaha proslavljen je u četvrtak, 5. srpnja procesijom i misnim slavljem u zbornoj crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku. U procesiji s relikvijom ruke sv. Vlaha koja je išla od vrata dubrovačke katedrale do zborne crkve sv. Vlaha sudjelovali su festanjuli i trombonjeri te svećenici i broji vjernici koji su svojom nazočnošću i pobožnošću pozdravili zaštitnika grada sv. Vlaha.


Misno slavlje u zbornoj crkvi sv. Vlaha predvodio je katedralni župnik dr. don Stanko Lasić a u koncelebraciji su bili generalni vikar don Hrvoje Katušić te rektor zborne crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić.

Nadahnutu propovijed održao je katedralni župnik Lasić ističući duhovnu i povijesnu važnost ovog blagdana koji je u srcima Dubrovčana bio od iznimne važnosti te je u Dubrovačkoj Republici bio i državni blagdan.

Propovjednik je također spomenuo datum na koji se slavi ovaj blagdan, 5. srpnja, a uz koji se u dubrovačkoj povijesti vežu dva događaja. Na taj datum 1346. godine Dubrovčanin Tomo Vicijan je darovao Dubrovačkoj Republici moći lijeve ruke sv. Vlaha koje su pridružene ostalim Parčevim moćima u katedrali, a nakon Velike trešnje na taj datum 1674. godine je Dubrovniku vraćena ukradena relikvija sv. Vlaha pronađena u Veneciji.

Koliko je Dubrovčanima to bio važan poklon pokazuje i oslobođenje obitelji Tome Vicijana od plaćanja svih poreza osim carine do trećeg koljena.

 

„ Mi smo ponosni da smo nasljednici toga štovanja. Sveci imaju posebnu ulogu u Crkvi koja je zajednica i to trostruka zajednica onih na nebu i u čistilištu i nas koji smo putnici. I svi smo mi povezani ovdje na zemlji. Sveci dok su bili na zemlji već su izgrađivali zajednicu, već se u njima prepoznavalo da su oni vjernici, da su iskreni, u svakom pogledu odlični. Kad su prešli u nebo … oni sad gledaju Boga licem u lice. Oni su u tom kraljevstvu Božjem na odličnom mjestu ali ne da uživaju to mjesto nego da budu povezani s nama ovdje na zemlji i da nas onda prate svojim zagovorom, da se vesele kad smo mi veseli, da tuguju kad smo mi tužni, da sudjeluju u našim radostima ali i našim kušnjama, poteškoćama i u svemu onomu što je potrebno nama ljudima kad se utječemo svetima.“

 

Propovijed je završio riječima kojima je izrazio želju da „ štovanje ruke sv. Vlaha doista bude još jedan znak ove povezanosti između katedrale i crkve sv. Vlaha“


Nakon misnog slavlja okupljeni vjernici su se uputili procesijskim hodom natrag do dubrovačke katedrale gdje ih je katedralni župnik Lasić blagoslovio relikvijom ruke sv. Vlaha. U kinu Visia zatim je premijerno prikazan dokumentarni film Tonka Jovića „Crkva svetoga Vlaha – Dubrovnik“. Film je predstavio i promociju otvorio rektor zborne crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić zahvalivši svima na dolasku, na uključenosti u izradu filma te posebnu autoru Joviću.
Mons. Lučić u predstavljanju filma dodao je kako je crkva Sv. Vlaha živa Crkva u kojoj i oko koje vrvi sve od životom tijekom čitave godine. U crkvi se održavaju mise, dijele se sakramenti, daje se blagoslov a vani ispred crkve održavaju se ljetne igre, folklor, javni skupovi i razni drugi sadržaji. Sve se to događa pred parčevom crkvom.

U punoj dvorani u kojoj se tražilo mjesto više s izrazitom pozornošću praćen je film o crkvi dubrovačkog parca.

 

Mario Macan