Dubrovačka Biskupija

Druženje ministranata na Badiji

 

Već osmu godinu zaredom ministranti župe Pomoćnice kršćana u Orebiću, zajedno sa svojim župnikom don Markom Stanićem, prave cjelodnevni izlet u samostan i svetište Gospe od Otoka, na otoku Badiji. Zadnjih nekoliko godina pridruže im se ministranti iz samostana Velike Gospe u Orebiću s upraviteljem samostana fra Šimunom Romićem kao i ministranti župe Viganj sa svojim župnikom don Josipom Lebom.

 

I ove godine su po lijepom vremenu krenuli iz Orebića brodom „Papa“, doplovili na Badiju, gdje su najprije posjetili samostan, a don Josip je pročitao kratku povijest otoka i samostana. U samostanskoj crkvi, koja se kao i samostan obnavlja već više godina, su se pomolili za Božji blagoslov po zagovoru nebeske Majke, Gospe od Otoka i fotografirali za uspomenu, a potom su ministranti uživali u kupanju i malom nogometu. Nakon toga je bio ručak na brodu: specijaliteti s gradela. Iza objeda opet je bilo vremena za kupanje i igru, a u kasnim popodnevnim satima su se radosni vratili u Orebić.

 

Otok Badija je dobio ime po franjevačkom samostanu (lat. abbatia - opatija), koji je izgrađen na prelasku s 15. na 16. stoljeće. Lokalno se također naziva i Gospin otok, a nalazi se u blizini Korčule. Više fotografija s ovog izleta možete naći na župnim stranicama ovdje.

 

Župa Pomoćnice kršćana - Orebić