Dubrovačka Biskupija

Biskupijski Caritas hodočastio svojoj zaštitnici u Blato

 

Caritas Dubrovačke biskupije i ove je godine organizirao zahvalno hodočašće u Blato, svojoj zaštitnici bl. Mariji propetog Isusa Petković, na njen blagdan 9. srpnja. Djelatnici, volonteri biskupijskog Caritasa, volonteri župnih Caritasa, dobročinitelji i suradnici, njih pedesetak, u dobrom raspoloženju i molitvenom zajedništvu proveli su jedan dan u kojem su pred očima imali lik i djelo blatske blaženice. Već tradicionalno sudjelovali su na jutarnjem misnom slavlju kojeg je predvodio don Josip Barišić u koncelebraciji s još nekoliko svećenika. Među njima bio je i isusovac pater Vinko Maslać koji je bio i duhovna pratnja hodočasnicima Caritasa.

 

Po završetku misnog slavlja i čašćenja moćnika blaženice, uslijedio je obilazak memorijalne sobe i muzeja u sklopu svetišta. Zajedničkom druženju hodočasnika sa sestrama Kćerima Milosrđa TSR Sv. Franje, pridružio se i zamjenik načelnika g. Perica Bačić. Naime, ove godine Caritas Dubrovačke biskupije dobio je nagradu Općine Blato i to srebrenu plaketu za dugogodišnji rad i pomoć blatskim obiteljima slabijeg imovinskog stanja.

 

„Ovo nas hodočašće posebno raduje i ispunja jer je taj dan ispunjen susretima ljudi koji nesebično svoje slobodno vrijeme troše za pomoć bližnjima u potrebi. A susret s likom i djelom naše zaštitnice uvijek nas iznova okrjepi i potakne za još veću zauzetost u svakodnevnim naporima i poslovima koje nosi djelovanje Caritasa Dubrovačke biskupije“ – riječi su ravnateljice Sanje Šanje.

 

Svake godine nakon programa u Blatu odlazi se u obilazak nekog korčulanskog mjesta. Ove godine na redu je bila Lumbarda i njen domaćin don Vlado Markić. Direktor turističke zajednice Općine Lumbarda Ante Šestanović pokazao je Lumbardu i njenu okolicu te ispričao najzanimljivije detalje iz njene prošlosti te također odveo hodočasnike na živopisne skale Sv. Antuna koje pripadaju korčulanskoj župi i kojima su se hodočasnici popeli do kapele sv. Ante Padovanskog.

 

Marija Đurović